Манго - сочно, лепкаво и уникално
от Kulinar.bg
Мангото се използва за приготвянето на сосове и индийски чатни

Манговото дърво е един от символите на Бангладеш. Манго е род тропическо растение, произлизащо от Индия и Югоизточна Азия. Голямо дърво, което може да достигне 30-40 метра. Когато избирате манго е добре да се спирате на полумеки плодове с гладка повърхност.

 

Ако има черни петна, плодът е презрял, разбира се. Мангото е много богато на натрий, бета каротин, витамини от групата на В и Е, мед, магнезий. Сладко, вкусно, лепкаво и удивително са прилагателните, които често обрисуват плода. Преди хиляди години, обаче, плодовете не са били толкова примамливи, била са малки и са имали вкус на борови иглички.

 

Отглеждали са ги само в някои части на Азия – Индия и Мианмар. Днес манго расте в повечето тропически страни. В Южната част на САЩ дори има специфични ферми за отглеждане на манго. Може да се срещне в различни форми – овално, кръгло, продълговато.

 

Независимо от големината, мангото има жълта или оранжева сърцевина. Листата на дървото са вечнозелени, не падат през зимата. Разбира се, може да се яде прясно; да се намачка с мляко и да се получи вкусен мус.

 

Често се използва и за приготвянето на сосове и индийски чатни. Смята се, че мангото носи късмет, затова индийците украсяват вратите на домовете си с листата на дървото. Съществуват стотици видове манго. Но не всеки може да вирее навсякъде.

 

Например, индийският сорт Джули, не може да расте във Флорида, защото започва да страда от гъбична инфекция. Сегашният пазар е доминиран от сорт, създаден в САЩ, спечелил популярност заради редица положителни качества – изключителна производителност, срок на съхранение, лесно транспортиране и естествено - привлекателен цвят и вкус.

 

Нищо чудно, ако си купите манго от магазина, то да е точно този сорт, който обрисувахме.

 

Рецепти