Смокиня - вкусна и полезна
от Kulinar.bg
Един от най-старите познайници на човечеството

Смокинята е непретенциозно и лесно дърво за отглеждане. Издържа на горещини и бедни почви. Обикновената смокиня расте в Средния Изток, цялото Северно и Южно Средиземноморие.

 

Сладкото плодче на смокинята е зелено, когато е неузряло, я когато достигне стадий на готовност за консумация, добива тъмнолилав примамлив цвят. Освен, че са вкусни, плодовете на смокинята са и много полезни.

 

Съдържат в себе си витамини от група Б и Е, калций и захари. Тези нейни свойства я правят добро средство за борба при сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане.

 

Списъкът с лечебни свойства продължава с наличието на желязо и манган, които оказват добро влияние при анемия. Смокинята е един от първите плодове, които човекът е започнал на отглежда.

 

Има сведения, че плодът е бил познат на хората още преди 9400-9200 години преди Христа. Предполага се, че смокини са били отглеждани около 1000 години преди пшеницата и ръжта да станат едни от най-засяваните култури.

 

За 100 грама сушени смокини, без термична обработка ще си набавите 249 ккал, 0.93 мазнини, 162 мг калций.

 

Най-големите производители на смокини днес са Турция, Египет, Алжир, Иран и Мароко.

 

 

още по темата
Рецепти