Папая или "fruta bomba"
от Kulinar.bg
Сладкият плод с много имена

Папая е тропическо дърво, което вирее във влажните горещи райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия.

 

Дървото е познато с много различни имена - "пъпешово дърво" в Китай и Шри Ланка или "fruta bomba” в Куба, Lechosa в Доминиканската република, но най-често употребяваното име е карибското название "papaya”.


Причината за това е, че европейците за първи път откриват папая на Карибите. Дървото достига височина от 5 до 10 метра. Плодовете на дървото са кръгли с продълговата форма, имат жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност.


Някои определят вкуса им като смесица от пъпеш и праскова. Вкусният плод на папаята се ползва както в кулинарията, така и в традиционната медицина. Плодовете на папая има високо съдържание на витамини А, В, С, D, Е, както и калций, фосфор, калий и полезни микроелементи – желязо, магнезий и цинк.


Черните семена на папаята също се консумират. Понякога се смилат и се използват в ястия, като заместител на черния пипер. В някои части на Азия, зелените листа на дървото се задушават и се ядат като спанак.


На някои места по света, листата се правят на чай, който служи като средство за лечение на малария. Установено е доброто въздействие на листата на папая при малария, но механизмът на действие все още не е ясен и нито един подобен метод не е научно доказан.



Жени в Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка и някои други страни използвали зелената папая като контрацептивен метод, разбира се, няма доказани абсолютни резултати.

 

Рецепти