Къде грешим в яденето на тези храни?
от Kulinar.bg | 19 ноември 2017
И как да поправим грешките

Когато става дума за здравословен начин на направа на храната, обикновено казваме, че трябва да хапваме плодовете и зеленчуците минимално топлинно обработени.

 

Това е така, тъй като продължителната термична обработка унищожава част от полезните им вещества.

 

Но, познайте, не винаги суровият вариант е най-полезен.

 

Вижте в кои случаи грешим и кои храни хапваме грешно.


Картофи

 

Според скоро проведено проучване лилавите картофи са далеч по-полезни от белите – намаляват нивата на кръвното налягане, пълни са с антиоксиданти, намаляват риска от развитие на рак. Цветът им е малко смущаващ, но с времето ще свикнете. Ако можете да се снабдите с тези лилави картофи, консумирайте тях на мястото на белите.


Чай с мляко

 

Да, аристократично е, но всъщност добавянето на мляко отнема част от полезното действие на чая.


Чесън

 

Смачквайте чесъна и го слагайте да престои така в гозбата. Това освобождава ензим алицин от него, който помага за предпазване от сърдечносъдови заболявания. 


Ябълки и круши 

 

Оставете ги малко да презреят. Всъщност това провокира хлорофила в тях да засилва действието на антиоксидантите.


Броколи

 

Според изследване готвенето на пара е единствения метод, който засилва антиканцерогенните свойства на броколите. Варенето и пърженето са двата най-непрепоръчителни методи. Но ако все още не искате да се отказвате от тях, тогава ви предлагаме да добавите люта подправка към броколите. Това ще активира свойствата им.

Рецепти