Съвети за често допускани грешки в кухнята
от Kulinar.bg | 11 септември 2014
Как да не ги повтаряме повече

Макар че сме сигурни – много от вас са доказани домакини. Не се и съмняваме в способностите ви, но пък знаем, че всички правят грешки. Дори и най-добрите.

 

Затова решихме да споменем някои от тях и да дадем съвети за едни от най-често срещаните проблеми.

 

Става въпрос за неща, които ежедневно правим, без да ги смятаме за грешни. Това е и причината да ги повтаряме постоянно. Вижте кои са те и проверете попадате ли в графата на домакините, които препичат храната, сервират я прекалено гореща и не ползват достатъчно сол.

 

Не препичайте храната!

 

Знаем, че все искате да се уверите, че яденето е добре сварено, опържено или опечено.Не само заради вкусовите качества, а и заради загубата на бактерии, която се случва след като храната се сготви добре. Но не прекалявайте!

 

Когато готвите месо например, използвайте термометър. При омлета например, а и яйцата като, цяло пък има една много важна подробност – те продължават да се готвят, дори и на стайна температура. А за сладкишите даже не си и помисляйте да ги оставяте повече време във фурната. Те се приготвят точно по рецепта и се пекат спрямо указанията – нито минута повече.

 

Не яжте, докато е горещо!

 

Знаем, че е естествено и първосигнално да сервираме ястията направо от скарата или печката. Но пък е доста по-добра идеята да оставим сготвеното от нас да постои десетина минути, преди да го сервираме. Както сме казвали и преди, свинското, телешкото и пилешкото имат нужда от известно време, за да се разпределят правилно соковете им.

 

Киноата и оризът също трябва да постоят малко, след като се сготвят. Така стават по-пухкави. За сладкишите и това правило също важи с още по-голяма сила. Първо, че не се режат лесно, второ, че стават глетави, и трето – вкусът е най-истински след като сладкишът отлежи малко.

 

Всъщност...използвайте сол!

 

Всъщност солта е подправката, която "вади" на 100 % вкусовете на продуктите. Независимо дали продуктите са сладки, солени, мазни или кисели. Всичко, от пържолата на скарата, през марулята в салатата, та до сутрешната овесена каша, има нужда от малко сол. Затова не се страхувайте да я използвате. Просто не прекалявайте!

Рецепти