Кресон
от Kulinar.bg
Пикантно и полезно растение

Кресон или крес, както още е известно, е едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Расте до около 60 сантиметра.

 

Най-ценната част са листата, които имат леко пикантен вкус и са сочни.

 

Плодът на растението е шушулка, с дребни семенца. Намира широка употреба в кулинарията, слага се в салати, супи и като допълнение на сандвичи, за да засили вкуса им.

 

Свежи или сушени, шушулките на кресона могат да се използват, за да придадат пикантен вкус на гозбата.

 

В Англия се добавя в сандвичи, заедно с майонеза, яйца и сол. Полезните свойства на кресона са богатото съдържание на витамини от групите В и С, каротин, калциеви соли, магнезий, йод, желязо и фосфор.

 

Кресонът е стар познайник на древните египтяни и римляни, които са го добавяли в храната си, за да се бори с проблеми на нервната система и цялостно укрепване на здравословното състояние.

 

Градинският крес или халун, както са известни семената в Индия, биват използвани, за да облекчат следродилни болки и усложнения.

 

Кресон може да послужи също за храна на домашни декоративни птици, като австралийското зелено папагалче.

 

Кресон се отглежда в Англия, Холандия, Скандинавия и Франция. Най-добре е да се бере кресон, една-две седмици след засаждане, когато е 10-15 сантиметра.

 

Рецепти