Аспержи
от Kulinar.bg
Аспержите са широко разпространени по света, поради несравнимите си полезни свойства

Аспержите са тънки и зелени пролетни зеленчуци, високи около 1-1,5 метра. Листата им са във формата на малки шипчета, излизащи от основното стебло.

 

Макар в България да не са особено популярни, аспержите са широко разпространени по света, поради несравнимите си полезни свойства за организма.

 

Аспержите са пълни с полезни нутриенти. Източник са на фибри, фолиева киселина, витамини А, С, Е и К, както и на хром – минерал, който подобрява способността на инсулина да транспортира глюкоза от кръвта към клетките.

 

Тревистото растение, заедно с авокадото, кейл и брюкселското зеле, е особено богат източник на глутатион – силен антиоксидант с детоксикиращо действие, който спомага за разбиването на карциногените и други вредни съединения като свободните радикали.

 

Ето защо, консумацията на аспержи подпомага превенцията и борбата срещу определени видове рак, като този на костите, гърдата, ларинкса и белите дробове.

 

Изключително богатото съдържание на антиоксиданти, което поставя зелените стръкчета на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците, се свързва със забавянето на стареенето.

 

Освен козметичните ползи от този факт, това свойство на аспержите подпомага на мозъка да се справи с когнитивния упадък в зряла възраст. Подобно на зеленолистните аспержите снабдяват с фолиева киселина, която заедно с витамин В12 предотвратява когнитивните увреди.

 

Изследване от университета в Туфтс сочи, че възрастни с балансирано ниво на фолиева киселина и В12, се справят по-добре със задачи, мерещи време на реакция и умствена гъвкавост.

 

Още едно от преимуществата на апержите е тяхното високо съдържание на аминокиселината аспарагин, която има свойствата на естествен дуиретик, като увеличава уринирането и изхвърлянето на излишли соли от организма. Поради тази функция се препоръчва при хора с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или задържане на течности.

 

Броколи

Коприва

Спанак

още по темата
Рецепти