Край на българския розов домат?
от Kulinar.bg | 10 март 2014
Производителите обещават да протестират, ние също!

Съвсем няма да сбъркаме, ако кажем, че българските розови домати са сред най-вкусните продукти, които могат да се опитат на родна почва.

 

С наситения си и сладък вкус, те изумяват много чужденци, които често възклицават, че това са най-вкусните домати на света.

 

За огромно съжаление, българският розов домат е изложен на страхотен риск.

 

Европейски проекторегламент има вероятност да забрани производството на някои от емблематичните български сортове зеленчуци, сред които и розовите домати.

 

При положение, че документът бъде приет без поправки, то дребните български зеленчукопроизводители ще трябва да спрат да произвеждат някои от българските сортове чушки и розови домати, научаваме от колегите от Econ.bg.


Новата регламентация все още е в процес на обсъждане. В тази връзка, България трябва активно да настоява пред Брюксел да не бъдат забранени български сортове домати, като розовия "биволско сърце".

 

"Когато се приеме този регламент, някои сортове плодове и зеленчуци може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал”, коментира директорът на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово доц. Тенчо Чолаков, цитиран от bTV.

 

"Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани”, категоричен бе зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов.

 

Още по темата, четете в Econ.bg!

Рецепти