Когато "кулинарният светофар светне“ в зелено
от Kulinar.bg | 14 октомври 2013
Означава, че е време за зелени храни

Зелената светлина, почти във всеки контекст, означава спокойствие, баланс. Знаем, че зелените храни за полезни, но какво точно ги прави такива.

 

Ето какво ни казва "хранителният светофар" с "щракването" на зелената светлина.

 

Храните със зелен цвят го получават от пигмента хлорофил, който се съдържа в тях. В допълнение на това, зелените храни за полезни с богатството си на витамин К, лутеин (каротиноид, един от 600-те познати органични пигмента, намиращ се в растенията), фитохимикали (калий, зелязо), зеаксантин (каротиноид).


Хлорофил: този естествен оцветител в зелено дава на храните много лечебни свойства. Помага за пречистване на кръвта, повишава транспорта на кислород през тялото. Притежава детоксикиращи свойства, които помагат за прочистването на тялото.

 

Зелените храни са богати на аминокиселини, ензими, подпомагащи възстановяването на клетките, борят се и с възникналите инфекции.

 

Всички тези привилегии ги правят почти безценни. Природата, освен добър художник, се оказва и добър лечител.


Витамин К: този витамин е от съществено значение за правилното съсирване на кръвта, което предотвратява ненужната загуба на кръв. Освен това, заздравява костната система и тъканите.


Лутеин и зеаксантин: тези два елемента предпазват очите от вредната светлина и сърдечната система от различни болести.

 

Ето ги и героите на днешната статия: броколи, спанак, зелен фасул, селъри, маруля, кресон, краставица, грах, зелени ябълки, киви и др.

Рецепти