Кедрови ядки
от Kulinar.bg
Или кедрово семе, както е по-коректно да се наричат

Повечето хора ги наричат ядки, но всъщност те са семената на определен вид иглолистно дърво – Сибирски бор.

 

Намират се във вътрешната част на шишарките му. Кедровите семена са първенци сред останалите ядки по съдържание на протеин.

 

Има няколко разновидности на дървото: в Европа най-често се консумира италианската и швейцарската ядка, в Азия – китайската, а в Америка – мексиканската. Много високо ценени са на Северозападните Хималаи, където се използва видът Pinus gerardiana.

 

Предците ни са били запознати с тези ядки и вероятно са се досетили, макар и интуитивно, за полезните свойства, които притежават – белтъчини, мазнини и мастноразтворими витамини, фосфор, йод, калций, калий, магнезий и др. Но и само тези да бяха е достатъчно.

 

Всички тези привилегии влияят живително на целия организъм. Подпомагат сърдечно-съдовата и нервната системи, храносилателните процеси, подобряват състава на кръвта, а също така оказват положително влияние при възпалителни процеси.

 

Цената на ядките е висока, но пък от време на време е препоръчително да се похапват, за да се снабдява тялото с благотворните свойства на кедровото семе.

 

Кедровите ядки са задължителни за приготвянето на домашно песто или песто от сушени домати.

 

Ако обичате кус кус, можете да си направите един веган вариант.

 

Впрочем, кедровите ядки са често срещана съставка в рецептите на веганите, заради високите хранителни стойности на семената.

 

Те участват и в редица десерти, като тези ориенталски меденки.

 

А освен всичко това, действат като афродизиак. По тази тема можете да прочетете повече тук.

Рецепти