Лешници
от Kulinar.bg
Богати са и на диетични фибри, витамини, фитохимикали и минерали...

Суровите лешници са най-любимите ядки на Kulinar.bg. Ако и вие, като нас, обичате да си хрупкате лешници за следобедна закуска, предлагаме ви да се запознаете с тях по-подробно...

 

Латинското наименование на лешника е Copylus. То е род покритосеменни растения от семейство Брезови (Betulaceae).

 

Лешниците са с висока енергийна стойности съдържат най-разнообразни нутриенти, които са жизнено важни за човешкото здраве. Имайте предвид обаче, че в 100 гр лешниви се съдържат 628 калории.

 

Ядките са богати на мононенаситени мастни киселини, като олеиновата киселина, но съдържат и есенциални мастни киселини, като линоловата киселина. Тя помага в понижаването на лошия холестерол.

 

Богати са и на диетични фибри, витамини, фитохимикали и минерали. Комбинацията от всички тях може да има превантивен характер за здравето.

 

5. Лешниците са изключително богати на фолат (фолиева киселина), позната още като витамин B9. 100 гр сурови лешници съдържат 113 мг, което представлява около 29% от препоръчителната дневна доза на този витамин.


2e405c12-5f09-e5d2-6e6f-03b9826724ef

Обикновен лешник. Източник: Wikipedia

 

Знаехте ли, че при липса или недостиг на фолиева киселина в организма, може да се стигне до рядкото клинично състояние мегалобластна анемия?

 

Лешниците са чудесен източник на витамин Е - в 100 гр ядки се съдържат 15 гр. витамин.

 

Те са богати и на рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин – важни представители на В-комплекса витамини.

 

Подобно на бадемите, лешниците не съдържат глутен.

 

Минералите в малките кръгли ядки са манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен.

 

Олиото от лешници има приятен аромат и отлични стягащи свойства. Предпазва кожата от изсушаване. Подходящо е и за готвене.

Рецепти