Защо съществуват кулинарните блогове?
от Милена Димитрова | 03 юли 2013
Любопитно проучване, изследващо причините за създаването на кулинарен блог

"Блогването" на тема храна става все по-разпространено в България, а в световен мащаб може да се каже, че се наблюдава цяла епидемия. Хората, които със страст готвят, снимат и споделят своите рецепти в уеб пространството, сякаш се увеличава с всяка изминала секунда.

 

Несъмнено зад това явление се крият различни фактори – социологически, психологически, житейски. Провокирани от любопитния въпрос, какво точно подтиква хората да вписват кулинарни блогове, Foodista и алтернативният сайт за пътешественици Zephyr Adventures решават да проведат свое собствено проучване.

 

Хората зад двата проекта всъщност са и организаторите на първата и единствена по рода си Международна конференция на кулинарните блогъри (International Food Blogger Conference), състояла се за първи път през май 2009 година.

 

Изследването им, озаглавено "The State of Food Blogging”, е извършено през февруари 2012 и показва най-честите причини, вдъхновяващи хората да създават лични кулинарни страници.

 

В проучването участие взимат 694 блогъри от цял свят. По-голяма част от тях вписват "граждански" блогове, друга част са обвързали блога си със своя компания, а най-малката представителна група е обвързала блогването с някаква корпорация. Самото изследване се изразява в попълването на онлайн въпросник, състоящ се от 30 въпроса.


 Източник: Foodista.com

 

Както може да се предполага, отговорите на участниците показват, че голям процент от блогърите вписват страниците си за свой собствен интерес.

 

Около 73% от участниците живеят в САЩ, 11% - в Европа, 9% - в Канада, а останалите 7 са разпръснати в други части на земното кълбо.

 

Любопитно е, че 84.5% от блогърите са жени. 11% от тях са на възраст от 24 години надолу, 67% - между 25 и 44.


Източник: Thinkstock/ Guliver

 

69% от участниците са или женени, или във връзка, докато 35% са родители.

 

Почти половината (48%) всъщност имат постоянна работа, което означава, че вписването на блог е по-скоро хоби. 21% пък работят за себе си (например на свободна практика), 10% работят почасово.

 

Според резултатите на изследването, само 7% от блогърите-родители са останали вкъщи, за да се грижат за децата си.


Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Ако очаквате, че кулинарният блог задължително означава наличие на професионални познания в кулинарията, се лъжете. 45% от 694-те блогъри са посочили, че нямат никакъв опит, който по някакъв начин е свързан с храната. Най-често срещаният професионален опит на участниците е в сферите на журналистиката и маркетинга, както и на ресторантьорството.

 

Въпреки че е почти невъзможно да се определи средностатистически блогърски прототип, организаторите стигат до заключението, че типичният собственик на блог е жена на възраст между 30 и 40, която най-често живее в САЩ.


Източник: Mad Men

 

На въпроса "Защо имате кулинарен блог", 88% от участниците отбелязват храната като своя страст. 49% посочват отговора: "За да създам име в кулинарния свят". 48% избират опцията "За да изкажа свободно своето мнение." 44% се спират на отговора "Писането е моята страст". 41% пък посочват, че силно се надяват блогът им, от хоби, да се превърне в постоянна работа.

 

В заключение може да се твърди, че храната е най-честият мотиватор за създаването на блог.


Източник: Люба Грънчарова

 

А как блогърите измерват успеха си? Най-често – чрез личната удовлетвореност. Ако блогът ти те прави щастлив, значи си успял.


Разбира се, уникалните посетители и коментарите също са важни.


59% от блогърите посочват първите като мярка за успех, а 44% - коментарите. Медийният интерес също е фактор.

 

Най-странно обаче ми се струва това, че едва 11% от участниците посочват приходите като значим момент от вписването на кулинарен блог.

 

В заключение мога да кажа, че, въпреки масовата комерсализация на живота, храната и всички нейни производни, в уеб пространството и извън него, най-често служат за удоволствие. И се правят от любов.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и бъдете наши постоянни спътници в кулинарията!

Рецепти