Люси Евтимова и нейният кулинарен свят на чудеса
от Милена Димитрова | 25 декември 2012
Запознайте се със самородния талант на една млада дама

Люси Евтимова от Благоевград е едно слънчево и изключително същество. Със своите  ястия, десерти и една доста богата колекция от ръчно изработени предмети, тя би разтопила всяко замръзнало от студа сърце. Люси и нейният блог са идеалното доказателство за това, че усетът към естетиката е вроден.

 

Нещо повече, тя доказва, че на територията на кулинарията могат да си кореспондират всички видове изкуства, и то без наличието на лъскави дипломи по стените. Люси сама измисля, приготвя, аранжира и снима своите произведения.

 

Срещнах се с нея, за да се пренесем заедно в нейния личен свят на превърнати в реалност фантазии. А, повярвайте, веднъж потопени в него, няма да искате да го напуснете...

 

Люси, ти си изключителен естет. Какво те вдъхновява?

 

Всичко красиво! Обръщам внимание на малките, но хубави неща в живота около нас и се опитвам да ги пренеса в кухнята! Когато видя зашеметяваща природна картина или капчици дъжд върху есенни листа, веднага се чудя как мога да ги пресъздам в нещо за хапване. Ако не успея – винаги мога да ги нарисувам или снимам – други мои хобита.Важното е да носи радост!

 

Тортите ти изглеждат страхотно. Правят ли ти поръчки?


Да, вече изпълних няколко поръчки, макар и да се занимавам с това съсвем отскоро. Според мен е много важно от кого е първата поръчка. За мен това бе приятелката ми Ани, която поръча торта за прекрасната си дъщеричка и нейния рожден ден.

 

3816

 

Колко време е необходимо, за да се получи идеалната торта?


Истината е, че понякога всичко се получава перфектно от първия път, а друг път е пълна катастрофа, дори и да следваш всяка стъпка. Ако тортата е с детайли, те могат да се изработват дни по-рано, на спокойствие. Самата торта – за 1-2 дена. Важното е винаги да готвите, когато сте в добро настроение и на фона на хубава музика. Още един съвет – винаги имайте резервен план. 

 

Върху някои от тортите ти виждам лица на музиканти, като това на Питър Стийл... Каква музика слушаш, докато се вихриш в кухнята?


Метъл или класическа, в краен случай някое рок радио. Имам си любими групи и плейлистата ми е заредена с музика, която ме зарежда с необходимото настроение да творя. Освен това, хубаво е в края на готвенето да чуваш ръкопляскане от лайв изпълнение.


3815


Каква е тайната на твоята красива трапеза?


Апетитът идва с гледането, както се казва. Ето защо външната красота на едно ястие и трапеза засилва желанието на хората да прекарат повече време, хапвайки и разговаряйки с близките, вместо пред телевизора. Според мен важното е яденето да показва начина, по който е сготвено – с много любов и внимание.

 

3817

 

Кулинарни ли са мечтите ти? С вкус на сладко, солено или нещо друго?


Не бих могла да опиша мечтите си само с един аспект на човешките сетива, но определено мога да кажа, че си мечтая за достигането на нови кулинарни върхове.

 

Как протича твоята Коледа?


С много настроение. Истината е, че това е любимият ми празник, именно защото е предимно семеен и  съм заобиколена от хората, които обичам. Има от всичко по много – любов, нежност, подаръци, картички, камина, вино и, разбира се, отрупана трапеза.

 

Кое е любимото ти ястие, което приготвяш по време на коледните и новогодишни празници?

 

Торта – Парфе или „Коледна звезда” от блога ми и меденките на мама. 

 

3812

 

Сама ли се справяш с всичко, или си имаш помощници?


Кухнята е моя територия и обичам да съм сама. Помощникът (в лицето на моя приятел) се включва за достигането на неща от високите рафтове или ако трябва нещо да се разбърка спешно.

 

Твои лични кулинарни техники, които си „изобретила“ в процес на работа?


Не знам дали мога да твърдя, че аз съм изобретател на определени техники, които използвам, защото не мога да зная дали някой друг не е стигнал до същата идея. Определено ми се налагаше да изработвам доста неща с подръчни материали преди да си ги набавя от задължителния за сладкарите инвентар.

 

Често ли експериментираш?


Да, абсолютно. Не знам  дали мога да изпълня рецепта, ако не я променя поне малко.

 

3809

 

Често посещаваш Холандия. Впечатлява ли те тяхната кухня?


Да, сестра ми живее там и често й ходя на гости. По принцип не съм голям любител на морската храна, но определено в Холандия я заобичах.

 

Всъщност коя, според теб, е нацията с най-вкусни гозби?


О, това е доста труден въпрос, тъй като, за да се усети истинската им кухня, човек трябва да ги посети. Но според мен САЩ имат най-голямо предимство, съчетавайки на едно място наследството на толкова много народи – италианска, мексиканска, английска, скандинавска и дори азиатска кухня.

 

 

Кога започна да готвиш и да правиш десерти? И има ли някой конкретен човек, който да те е подтикнал към това, или по-скоро е вътрешна необходимост?


Откакто имам собствена кухня. Мисля, че всяка жена преоткрива кулинарните си заложби, когато остане сама в кухнята. Човекът, който ме е вдъхновил за естетиката в ежедневието, смисъла на декорирането на дома и ястията, е Марта Стюарт. За солените ястия се опитвам да разчитам на съветите на друг мой любимец – Гордън Рамзи!

 

Пожелай нещо празнично на читателите на Kulinar.bg!

 

Пожелавам им да се насладят на празниците, да усетят топлината и любовта на близките си и да посрещнат с много позитивизъм новата 2013 година. И не мислете за калориите по празниците – те не се броят!

 

3810

 

3814

Рецепти