Водене на кулинарен блог = пътешествие към себе си
от Михаела Белорешка | 27 февруари 2013
Кулинарният блог може да ви увлече в приготвянето на домашна храна

Един от начините да опознаем себе си и да се свържем с вътрешната си същност е като споделяме мислите и преживяванията си в блог или дневник.

 

Технологиите на съвремието ни позволяват да се свързваме помежду си за секунди, да търсим и получаваме информация от краища на света, които дори не подозираме, че съществуват.

 

Този вид обмен прави изборът ни осъзнат, като ни дава възможност да филтрираме информацията, за да достигнем до тази, която е от най-голямо значение за нас.

 

Списването на кулинарен блог е също толкова вълнуващо пътешествие към себе си, колкото и пътеписите по време на пътуване. Чрез вниманието, което отделяме на продуктите, следването или неследването на рецепта, времето за приготвяне и фотографиите, които прилагаме, се свързваме истински с храната. Ставаме отговорни за нея, както и за хората, с които споделяме творенията си.

 

Едно от предимствата на поддържането на кулинарен блог е, че имаме възможност да осъзнаем емоциите и усещанията, които храната предизвиква у нас. Тъжни ли сте? Или ядосани, щастливи, уморени?

 

Пробвайте да се нахраните и да си дадете няколко минути, за да усетите как се чувствате. Възможно е да получите изненадващи реакции от самите себе си и това да промени коренно начинът ви на хранене.

 

Както вече добре знаете, Kulinar.bg ви дава възможност да записвате вашите рецепти и да виждате отзвука им у другите, да получавате обратна връзка и да се свързвате с други хора, подобни или различни от вас.


Това е един добър начин да имате пълно осъзнаване върху храната, която приемате, както и да разширите познанията и мирогледа си.


 7436


Освен творческо и вдъхновяващо преживяване, списването на кулинарен блог може да ви увлече в приготвянето на домашна храна, да ограничи приема на случайно закупена и често вредна храна.

 

Любопитно изследване от 2012 година разглежда хранителните навици на възрастни жени, при които рискът от напълняване е по-висок. В продължение на една година жените спазвали режим, като всички успели да намалят значително теглото си.


Най-висок процент на отслабване се случило на тези, които записвали всяко едно свое хранене, както и тези, които не пропускали хранения (в сравнение с жени, които нарочно пропускали и след това наваксвали лавинообразно).


7486


Д-р Ан Мактирнън, директор на Център за изследване на рака "Фред Хътчинсън", вярва, че воденето на дневник учи на пълно осъзнаване и отговорност към храната, което им е помогнало при справянето с излишните килограми.


"Трудно е да промениш храненето си, ако не обръщаш внимание на това, което ядеш", споделя изследователката.

 

Така че грабвайте листа, на който записахте последната си любима рецепта, отделете си нужното време, за да се насладите на процеса, и пишете, снимайте, споделете преживяното. Светът има нужда от пълното изразяване на вашата страст и креативност, а вие имате нужда да откриете своето най-добро и пълноценно Аз.


Имате нужда от красив пример? Надникнете тук.

Рецепти