Еспресо на колела
от Kulinar.bg | 19 юни 2013
Запознайте се с Velopresso - прототип с огромен потенциал

Velopresso е иновативна вендинг машина за кафе, която предлага качествено еспресо на улицата, по време на различни фестивали и събития, в парковете.

 

Поне така твърдят нейните дизайнери – финландецът Ласе Ойва и англичанинът Еймъс Фийлд Рийд.


Концепцията за еспресо на колела далеч не е нова, но Velopresso определено изкачва няколко стъпала нагоре.

 

Дори печели наградата Deutsche Bank през 2012 година, като към днешна дата дизайнерите са заинтересовани от индустриална реализация и търсят спонсори за проекта си.

 

Защо тази машина си заслужава? Като начало, тя съчетава в себе си ергономичност, екологичност и човешка сила.


Не са много модерните дизайни, които търсят начини да "експлоатират" човешкия труд.

 

Всеки елемент на Velopresso е отлично обмислен, изработен от качествени части и поставен точно на мястото му.


Тъй като настоящата машина е само прототип, дизайнерите обещават, че влезе ли в производство, ще направят подобрения.

 

Компактната еспресо-машина, направена от месинг, работи без електричество.


Единственият й бойлер се загрява от мощна, но компактна мулти-горелка. Прототипният модел работи на газ.

 

Необходими са около 15 минути, за да се загрее водата, като след това се поддържа умерена температура и се пести гориво.

 

Вижте как работи прототипа на Velopresso в следното клипче:

 

 

Рецепти