Миторазбивачи: Преборва ли кафето махмурлука?
от Kulinar.bg | 13 юни 2013
Временната енергия от кофеина може само да ви заблуди

Когато концентрацията на алкохол в кръвта е голяма, хората стават по-бдителни. Но това продължава до втория час след консумацията му, след това рязко се увеличава нивото на сънливост.

 

Кофеинът прави обратното, което е довело до идеята, че една чаша кафе ще премахне ефектът от няколкото халби с бира.

 

За съжаление, това не е толкова лесно. Проведени са лабораторни изследвания за ефекта на кофеина при шофиране на хора в нетрезво състояние и резултатите са противоречиви.

 

При някои забавянето на реакциите, след употреба на алкохол, са се повлияли положително след изпиването на едно кафенце, но при други, резултатите не са били задоволителни.

 

Скоро е направен нов опит за доизясняване на ефекта от смесването на алкохол с кофеин. Този път е използвана лабораторна мишка, на която е даден алкохол, последван от кофеин, който се равнява на 8 чаши кафе за човешкия ръст.

 

При обиколка на лабиринт, мишката показва известен напредък и бдителност, но прекалено слаби в сравнение с "трезвата" й колежка.

 

Следователно, кафето може да неутрализира умората от алкохола, което донякъде обяснява факта, че изпиването на едно кафе след хранене е популярен ритуал на много места по света.

 

Особено след вечеря, когато се предполага и консумацията на алкохолни напитки. Но това не може да премахне чувството на опиянение и някои когнитивни дефицити, причинени от алкохола.

 

Причината е, че организма се нуждае от време, за да преработи погълнатия алкохол. Черният дроб, който има тежката задача да се справи с течностите, с които "стопанинът" му го е обременил, с помощта на ензими ще го превърне във вода и въглероден диоксид.

 

Необходим е приблизително 1 час за преработка на единица алкохол. Всеки организъм действа с различна скорост, зависи също от това колко често пиете и дали сте се хранили по време на алкохолното приключение.

 

Кофеинът не ускорява този процес на преработка. Някои данни показват, че голямото количество кофеин може да повлие на паметта, но не и на чувството на замаяност. Някои твърдят, че кофеинът може дори да влоши нещата.

 

Ако почувствате умора и замаяност, вероятно вече сте порядъчно пийнали, след изпиването на едно силно кафе част от неприятното усещане изчезва, което може да ви заблуди, и да предизвика увереност, че вече сте трезви и можете да извършвате непрепоръчителни и забранени дейности, като шофиране, които биха застрашили вашия живот и този на другите.

 

Един съвет от нас, не си правете експерименти и не разчитайте на легендата за вълшебното изтрезвително кафе.

 

Рецепти