Доказано е! Рибата предпазва от инсулт
от Kulinar.bg | 03 септември 2017
Колкото по-често ядем, толкова по-добре

Не че са ни нужни повече причини, за да ядем риба.

 

За нея вече знаем, че подхранва мозъка, предпазва от депресия, предотвратява инфаркт.

 

И всичко това благодарение на супер полезните омега-3 мастни киселини, съдържащи се в нея.

 

Но, оказва се, че има и още!

 

Редовната консумация на риба, може да предотврати инсулта.

 

Мащабно шведско излседване доказва, че тези, които хапват риба няколко пъти седмично, имат много по-нищожна опасност от инсулт, отколкото тези, които не консумират риба. 

 

И затова, разбира се, причината са омега-3 мастните киселини, които нормализират кръвното налягане и намаляват холестерола.

 

Проучването е проведено от шведските учени от университета "Каролинска", Швеция. 

 

Учените са анализирали резултати от над 15 проувания, проведени в Сащ, Европа, Китай и Япония. 

 

В проучванията вземат участие над 400 000 души, на възраст между 30 и 103 г. Проучването продължава 30 години, като през това време изследваните лица периодично отговарят на въпроси, свързани със своя хранителен режим.

 

Въпросите са съсредоточени най-вече върху включеното количество риба в менюто. 

 

 

photl.com

 

За сп. "Строук" учените коментират получените резултати: "Пониженият риск като цяло може да се обясни със съдържанието на полезни вещества и особено на омега-3 мастни киселини в рибата. Данните от анализа показват, че две или три порции рибни продукти седмично са достатъчни за благоприятен ефект".

 

Освен това рибата е богата на витамин D, селен и други полезни протеини, които оказват благоприятно въздействие върху мозъка и понижават риска от инсулт.

 

Би трябвало вече да сте се уверили колко полезна е рибата за целия ни организъм. Затова хапвайте редовно, като я приготвяте за кратко време по възможно най-простият начин - на фурна, на скара или на пара.

 

 

Ципура на скара - Л. Грънчарова

 

Не забравяйте, че полезните вещества са съсредоточени в прясната риба, затова по възможност избирайте такава. Ето и няколко съвета, по които да познаете прясната риба на пазара. 

 

 

Рецепти