Див лук - полезен и ароматен
от Kulinar.bg
Растението е познато под много имена

Левурда или известна още като див лук, див чесън или мечи лук. Дивият лук е дългогодишно растение, цъфтящо през април - юни. Стъблото расте 15-40 сантиметра. Частите, които се използват са стръковете и листата най-вече.

 

Подходяща съставка за салата. Дивият лук съдържа етерично масло, в състава на което влизат редица полезни вещества, както и следи от маркаптан. Тази, именно, е съставката, придаваща специфичния вкус на чесъна.

 

Растението има съдоразширяващо действие, намалява нивото на холестерола и артериалното налягане. Също така, се бори с бактериите, причиняващи редица инфекциозни заболявания.

 

В Североизточна България се нарича "леорда", задължителна съставка във великденските и пролетните салати.

 

Знаете ли, че популярната в Сливенска, Старозагорска област и в цялата Източна Стара планина подправка самардала, всъщност е див лук? Изсушена и стрита, обикновено влиза в състава на шарената сол.

 

На външен вид прилича на някои треви, разпознава се по тристръковото стъбло, което наподобява емблемата на "Мерцедес". Това пък е причината самардала да е наричана "мерцедесът на подправките".

 

След изсушаване, цветът избледнява, но прекрасният вкус остава. Използва се за подправяне на варени меса, печени гъби, пиле, картофи, яйца, ястия с ориз, както и пресни салати с краставици и домати.

 

Рецепти