Лукчо и приятели
от Kulinar.bg
Най-често срещаните видове лук и тяхното приложение

Лукът е един от традиционните зеленчуци в българската кухня. Обичаме го в салати, разядки, основни и супи. Без лук ястията ни често губят автентичния си вкус, което го прави задължителен елемент на трапезата.

 

Съществуват различни разновидности на лютивия зеленчук, които са подходящи за различни ястия. Освен всичко друго, лукът се използва широко в алтернативната медицина, той е силен имуностимулант и антисептик, действа облекчаващо върху храносмилателната система и стимулира апетита.

 

Запознайте се с най-често срещаните в кулинарията видове лук и тяхното приложение.

 

Кромид 

 

Кромидът или "стар лук" е най-популярният вид лук, който се използва масово в яхнии и супи. Характерен е с острия си и силно лютив вкус. За сметка на това е изключително полезен при простуди и грип, лекува хремата и подобрява имунната система.

 

Пресен лук 

 

Любима съставка в зелените салати, пресният лук е един от зеленчуците, с които обогатяваме трапезата си през пролетта. По-лек е от кромида и можем спокойно да го хапваме суров, на супа или в яхния.

 

Див лук

 

 

 

Подобно на пресния, дивият лук има подходящо приложение с пролетните ни салати. Освен това се използва широко при декорация на ястия, поради специфичната си форма.

 

Бял лук (Шалот) 

 

Белият лук е подобен на чесъна в структурата си. Той има продълговата форма и е отделен на скилидки. Подходящ е за салати и пасиран в дресинги, чътни и салца.

 

Червен лук

 

Червеният лук е по-популярен и се използва най-често в салати. Наричан е още "воден", поради високото съдържание на вода. Любопитен факт за него е способността му да оцветява в червено сосове и супи.

Рецепти