Смъркай розмарин, за да помниш дълго!
от Kulinar.bg | 09 април 2013
Оказва се, че ароматната билка подобрява паметта многократно

Освен че е от семейството на Устноцветните и ухае толкова хубаво, колкото роднините си мента и мащерка, розмаринът може да се похвали с oще едно вълшебно качество. При помирисване, той подобрява способността да си спомняме.

 

Въпреки че звучи като сюжет на Шекспир, откритието е сериозно и до него стигат група британски учени, вследствие на множество изследвания.

 

Крайният извод е, че есенцията от подправката увеличава шансовете на хората да си спомнят заплануваните неща в календара с 60-75%.

 

Есенцията от ароматната билка има благоприятно влияние върху дългосрочната памет и бдителността. Факт, който се оказва много полезен за по-възрастни пациенти.

 

Изследвания в тази насока се правят от доста време, като целта на учените е с всяко следващо, да надграждат резултатите от предишното. Това споделя д-р Марк Мос, психолог от университета Нортумбрия в Нюкасъл.

 

Научният тест на неговия екия бил извършен върху група от 66 души, част от които трябвало да прекарат известно време в стая, предварително ароматизирана с розмариновата есенция.

 

Другата група пък била пусната в помещение, в което нямало никакъв аромат. Пред всяка група била поставена дадена задача, например да открие предмети, скрити и в двете стаи. Трябвало да се попълнят и въпросници по отношение на настроението, както и да се извърши кръвен тест.

 

Накратко, първата група в стаята, напоена с розмарин, се справила далеч по-добре от втората. Според учените, ефектът на розмарина вероятно се дължи на веществото 1,8-cineole, фигуриращо в кръвта. Розмаринът по някакъв начин си кореспондира с него. повишавайки нивата му и подобрявайки паметта.

 

Розмаринът е чудесна подправка за ястия от средиземноморската кухня, а и не само. С него може да се подправи домашно приготвена лимонада, както и да се направи чай.

Рецепти