Гарам масала - експлозия от вкусове
от Kulinar.bg
Подправката "вълнува" сетивата на цяла Южна Азия

Гарам масала или "люти подправки", буквално преведено. Подправката представлява интересна смесица от вкусове, идваща от Северна Индия. Среща се и в други южноазиатски кухни.

 

Използва се самостоятелно или в комбинация с други подправки. Съставът на гарам масала се различава, в зависимост от района, където е произведена.

 

Различните комбинации се ползват за подправянето на разнообразни ястия и всяка една рецепта има претенцията да бъде по-автентична от останалите.

 

Съставките се изпичат предварително и след това се смесват. Това се прави, за да се освободят вкусовете и ароматите.

 

За типичната комбинация на гарам масала се счита тази от черен и бял пипер, карамфил, канела, черни и бели семена кимион, шушулки кардамон.

 

Някои разновидности на подправката предполагат да бъдат прибавени билки, други - подправките да бъдат смесени с вода, оцет, кокосово мляко или други течности, в следствие, на което се получава паста. Други добавят орехи, лук, чесън.

 

Вкусовете се смесват внимателно до получаването на балансиран вкус, подчертавайки по-осезаемо един от тях. Например в някои специалитети в Кашмир последователно са слагат кориандър, джинджифил и чили, а гарам масала е смесена предварително, като съдържанието й се състои от карамфил, кардамон, индийско орехче, кимион, куркума и копър.

 

По време на готвене готвачът опитва ястието, за да прецени кога е точният момент да добави следващата подправка. Обичайната последователност е кориандър, джинджифил, гарам масала и на финала се слага чили.

 

Традиционното ястие "Пилешко къри" например, се приготвя като първо пилето се пържи, след което се вади от тигана, прибавят се чесън, лук и пресен джинджифил в тигана, където е било пилето и се приготвят на тих огън за около 7 минути. Тогава се добавя гарам масала и се пържи за няколко минути.

 

Пилето се връща в тигана, добавят се домати Конкасе и малко вода и ястието се оставя да покъкри. В Пакистан гарам масала е честа добавка на различни видове пилаф. Тя обикновено се прибавя към загрято олио и се запържва с лук до златисто кафяво.

 

Наситената гарам масала съдържа много микроелементи: калций, желязо, калий, цинк, имайки предвид различните подправки, влизащи в състава й.

 

Рецепти