Скрит глад! Що е то?
от Kulinar.bg | 08 май 2013
Разберете повече за хранителни микроелементи

Дефицитът на хранителни микроелементи е най-широко разпространеният и опасен здравословен проблем на 21 век. Той е в основата на много от днешните често срещани и животозастрашаващи здравословни състояния и заболявания.

 

Мислете за термина "хранителен елемент" като всеобхватно определение за всички "полезни неща" в храната. За разлика от въглехидратите, мазнините и белтъчините, хранителните микроелементи са нужни в малки, "микро" количества, за да може тялото да е силно и здраво.

 

Те включват вещества, за които сте чували – витамини и антиоксиданти, и такива, за които вероятно не сте – CoQ10, кверцетин и алфа-липоева киселина. Недостигът на хранителни микроелементи възниква, когато липсва дори и само един микроелемент, от който се нуждае тялото.


Съществуват два вида глад: този, за който всички знаем – когато не сме се хранили дълго време или сме поели недостатъчно количество храна. Тогава започва пристъргването на стомаха и лекият дискомфорт, който с приема на храна се овладява.


Вторият вид глад т.нар. "скрит глад" се наблюдава, когато липсва един от съществените (есенциални) хранителни микроелементи. Той не е така очевиден като обичайния и приемът на храна няма задължително да ви избави от скрития глад, защото голяма част от храните днес не съдържат необходимите хранителни микроелементи.


Когато в храната ни няма хранителни микроелементи, ние разполагаме само с чиния празни калории. И за да прелее чашата, голяма част от ежедневните дейности спомагат усвояването на съществените елементи от организма да спре. Пиете ли алкохол, пушите ли, пиете ли предписани лекарства, упражнявате ли се?


Причините може и да не са толкова очевидни, като тези вредни навици. Може да е някое скрито заболяване, за което не сте разбрали дълго време, като остеопороза, например. Възможно ли е болестите на сърцето на Бил Клинтън и Барбара Стрейзънт да са външни прояви на вътрешни дефицити на хранителни микроелементи?


Замисляли ли сте се за Стив Джобс, Одри Хепбърн и техните ракови заболявания? Те може да са засегнати от една и съща световна пандемия - гладът на микро ниво.


Безспорно, най-големият бич на съвременното общество е затлъстяването.


11181


На диета ли сте в момента? Мислите ли да започнете такава скоро? Малко хора знаят, че минимално количество хранителни микроелементи са нужни за доброто ви здраве.


Ако е научно доказано, че достатъчните нива на витамин D, хром, биотин, ниацин (витамин РР) влияят върху инсулиновата чувствителност, а диабетът е болест, причинена от неспособността на тялото да преработва инсулина, то достатъчните им нива в тялото не са ли лечение на диабета?


Още подробна информация, на тази и други теми, търсете в книгата "Празните калории" на ИК "Кръгозор". 

Рецепти