Канелата е първенецът сред подправките
от Kulinar.bg | 13 декември 2012
Освен най-ароматна, тя е и най-полезна

Какви биха били любимите ни ястия, без принадлежащите им подправки? Целта на подправката, противно на общите очаквания, е да обогати вкуса на основните съставки на която и да е рецепта. Най-елементарният пример, за който се сещаме, е за комбинацията между бобена чорба и джоджен.

 

Сега обаче ще говорим за един друг вид подправка, която по-често откриваме в десерти, но всъщност приложението й е доста широко. Става въпрос именно за канелата, която, след редица научни изследвания, се оказа най-полезната подправка. Тя дължи специфичния си аромат и вкус на етерично масло, което заема от 0.5% до 1% от нейния състав.

 

Има противовъзпалителни свойства и е силна в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Още през 2000-та година излязоха резултатите на много интересно проучване. Тогава екстрактите от канела (Cinnamomum cassia) се класират като най-ефективни в борбата срещу вирусите на ХИВ.

 

 

През 2003 пък, след проучване на Американския национален здравен институт, канелата се проявява като полезна за диетите на хора с диабет тип 2.

Рецепти