Вкусовете от Балканите се събират в Благоевград
от Kulinar.bg | 14 декември 2012
По-точно, в Регионалния исторически музей на Благоевград

Балканската кухня безспорно е една от най-богатите на вкусове и традиции в Европа. Тя е бездънен извор на рецепти, кои от кои по-апетитни. А за продуктите, отглеждани на територията на полуострова, въобще няма да говорим!

 

Ако сте любители на балканските вкусове, традиции и рецепти, и желаете да пътувате през уикенда, следното събитие е точно за вас. В Регионалния исторически музей на Благоевград, намиращ се в стария квартал Вароша точно до Младежки дом, днес (14.12.2012) откриват гостуващата изложба „Вкусове от Балканите“.

 

Събитието е плод на усилията на Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България и представя разнообразието от храни и вкусове на Балканите, както и желанието за тяхното запазване.

 

Двайсет платна ще разказват на посетителите за ролята на гражданското общество за съхраняването на биологичното разнообразие, за устойчивото производство на хранителни продукти и за съвместяването с нормите на Европейския съюз. Акцент ще има и върху ролята на местните кулинарни традиции и селскостопански практики, както и за връзката на човека с природата.

 

На балканско събитие без трапеза и музика не може. Смесената фолклорна група към Народно читалище „Никола Й. Вапцаров- 1866” ще изпълни автентични за Югозапада песни. Ще бъдат приготвени и характерни за региона ястия.

 

 

С тази изложба благоевградският музей се присъединява към отбелязването на международния Ден на Майката Земя на движението Slow Food. To е международно движение, основано в Италия от Карло Петрини през 1986 година, с цел да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и домашни животни.

 

Надяваме се да има все повече такива инициативи.

Рецепти