Кулинарните фестивали България – традиции от десетилетия насам
от Kulinar.bg | 02 май 2009
Троянската сливова ракия е една от най-известните в страната от този вид напитки и логично на очакванията, си има собствен празник

Разнообразието в българските народни обичаи и традиции е толкова голямо, че за да опишем всичко ще е нужна поне година. Народът ни е доста облагодетелстван откъм всякакви традиции и празници. Въпреки това обаче, българите постоянно прибавят все нови и нови дати и събития. И, ако направим една извадка от новинарските емисии през цялата година, ще видим, че кулинарните празници и фестивали в България набират сериозна скорост и наред със старите традиции, храните също намират своето място в празниците на нашенеца.

Фестивал на баницата и бозата

 

Радомир вече е известен не само с това, че в началото на 20 век е бил главен център за производство на боза в страната и че днес там се издига единственият в света паметник на бозаджията, но и с това, че питието си има и фестивал. Официалното му наименование е: Фестивал на маскарадните игри, баницата и бозата - "На Сурова в Радомир". В рамките на форума се изпиват над 300 литра боза и се изяждат повече от 400 големи и малки баници. Всички вкусотии разбира се са безплатни. Организира се и конкурс за най-добра месачка на тиквеници, тутманици, зелници, пити и различни видове баници. Идеята за фестивала възниква още през 2006 г., когато Радомир става член на Европейските карнавални градове. Фестивалът в Радомир се организира всяка година на 14 януари.

 

Панаир на киселото мляко

 

Чудото наречено “Lactobacillus Bulgaricus” става повод за големи празненства всяка година в средата на юли в Разград. Тогава в областния град пристигат гости от близо и далеч, за да се включат в традиционния вече Панаир на киселото мляко. В началото общоградското веселие е било просто част от местната културна програма, но днес вече е включено в Националния туристически календар и привлича почитатели от четири континента. Форумът е посветен на домашното кисело мляко и всяка година се представят и прочутите капански майстори на млякото от село Гецово. Целта на панаира е да съхрани традициите, както и да  представи непознатото Лудогорие като туристическа дестинация.

 

Фестивал на чушките и доматите

 

Съседната на Разград област – Шумен също залага на организирането на празници на хранителните продукти. В средата на август в село Мараш се провежда “Фестивал на чушките и доматите“. Програмата на форума е доста богата и включва семинари, концерти на самодейни състави, изпълнение на фолклорни ритуали и обреди. Разбира се най-голям интерес предизвикват конкурсите за варене на консерви, лютеница и кетчуп в тава на огън. Дегустират се и продукти произведени от домати и чушки от всички фирми и домашни производители, както и дегустация на Марашки ястия сготвени с чушки и домати, питки, хляб и др. Организаторите са предвидили още изложение, продажба на чушки, домати и консерви. Продават се и семена, капачки и амбалаж за консерви, пестициди, сечива, инструменти и селскостопански машини.

 

Празник на горнооряховския суджук

 

Май е месецът, в който се провежда специалното честване на една от гордостите на град Горна Оряховица - прочутия местен суджук. Празникът е включен в календарния план за публичните прояви в духовната сфера на града. Участват производители, работещи в областта на месопреработването. Най-вкусният суджук получава специална награда, разбира се след  нарочна дегустация. По време на празника се изяждат над три тона суджук. В последното издание бяха нарязани 10 000 подкови с обща дължина над 1 километър. Това се случи в конкурсите за най-тънко нарязан суджук, най-майсторски аранжирано плато, най-бързо обелен суджук и най-много изяден за 1 минута суджук. Местните производители дори кандидатстваха пред Европейската комисия за получаване на спецификация за географско указание за горнооряховския суджук, който е създаден тук преди 200 години. На местната гордост дори е посветена книга от 300 страници, написана от служителката на Историческия музей в Горна Оряховица Елза Гарабедян.

 

Рибено-миден фест

 

В началото на септември в Каварна се събират почитателите на морските ястия. Станалия вече традиция “Рибено-миден фест” привлича стотици хора от България. В центъра на града се приготвят най-различни ястия. Най-атрактивната част е готвенето на специалитети от кмета на града Цонко Цонев и официалните  гости на феста. Освен, за да опитат вкусните блюда, туристите идват в Каварна в началото на септември и, за да посетят концертите. През 2008 г. в рамките на феста пяха Валя Балканска, Тони Димитрова, “ ГРАС ”, Слави Трифонов и “ Ку-Ку Бенд”, “Мистерията на българските гласове” и Б.Т.Р. Сцената по време на Рибено-мидения фест в Каварна е била “окупирана” още и от Филип Киркоров, "Gotthard", Глен Хюз, един от основателите на култовите "Депеш Мод" - кийбордистът Анди Флетчър.

 

Празник на динята

 

Шуменското село Салманово се огласява от шумна глъч всяка година през август, когато веселбата на селския площад започва с чупене на най-голямата диня. Причина за това е Празникът на динята. Провеждат се и традиционните конкурси за надяждане, за надплюване със семки, за динени фенерчета, както и литературен конкурс на тема "Динята". Нововъведение през близките години е и конкурсът за плодови салати от дини и пъпеши. Прочутите салмановски дини са сред най-търсените на пазара в Шумен, поради което много продавачи се изхитряват и "кръщават" стоката си салмановска.

 

Празникът е проведен за първи път през 1989 година, като оттогава досега са пропуснати само 2 години.

 

Празник на тиквата

 

Четвъртото издание на Празника на тиквата трябва да се проведе през октомври тази година в Севлиево. Организира се от местната община и Общинското сдружение по туризъм. По време на празника се организира пазар от сурови и печени тикви, откриват се изложби “Тиквени фантазии” и “Тиква най-най…”. Децата пък се включват в забавна програма под наслов “Тиквено шоу”. Не минава разбира се и без конкурси за най-хубава, най-голяма и най-нестандартна тиква, за най-вкусно ястие от тиква, рисунка, приложно и словесно творчество на тиквена тематика. В дните когато се провежда празника, ресторантите в Севлиево включват в менюто си и тиквени специалитети.

 

Празник на хляба

 

Българската традиция повелява да посрещаме гостите с хляб и сол. Това най-вероятно е и една от причините хлябът също да си има свой празник. И за разлика от останалите храни, то празник на хляба се организира в доста населени места в страната. Фестивали на тестеното изделие има в Несебър, Алфатар, Хасково, село Гарван. И тук, както на останалите фестивали, превес в програмата вземат конкурсите за изработка на хлебни изделия, както и организирането на изложби по темата.

 

Празник на сливата и троянската сливова ракия

 

Троянската сливова ракия е една от най-известните в страната от този вид напитки и логично на очакванията, си има собствен празник. Провежда се в Троян в края на септември и освен към ракията, се обръща съответното внимание и към сливите. Признати майстори се включват в демонстрация на изваряване на сливова ракия и в конкурси за най-добра домашна сливовица и за ястия със сини сливи. Гостите на празника могат да разгледат и да пазарят от изградения Базар на троянската сливова ракия. Майстори-готвачи пък показват своя майсторлък в кулинарен конкурс за цялостно меню от сливи.

 

Празник на картофите

 

Зам.-министърът на културата Надежда Захариева бе човекът, който откри в средата на октомври 2008 г. в Клисура традиционният Празник на картофите. Веселбата се посещава от посланици, депутати, кметове на населени места, журналисти, представители на институции и фирми. В празничния ден се откриват кулинарни изложби с ястия от картофи, фотоизложби, експозиции от творби, изработени от природни материали. Празникът, посветен на древната земеделска култура - картофа, на плодородието и благополучието на клисурци е повод за шумни веселби и богата културна програма, която приключва с концерт.

 

Празник на фасула

 

Кралица на боба си избират всяка година през ноември в Смилян, където се провежда Празник на фасула. Комисията в родопското село дава отличието на този, които е отгледал най-вкусният боб през годината. Гостите на традиционния фасулен празник обикновенно изяждат по пет-шест казана с бобена чорба, приготвена от деликатесните бобени зърна. Специални гости на празника са и производителите на прословутия еленски бут от Елена и на тахан халвата от Хасково. Всяка година по време на празника се обсъжда и идеята за създаването на фасулена партия, но развръзката по този въпрос все още се чака. Идеята е провокирана от учредената вече у нас Бирена партия.

 

И ако вярваме на българската поговорка “Апетитът идва с яденето”, значи е въпрос на време в културния календар на България да се появят още фестивали и празници на кулинарна тематика. Като гарант за това може да се посочи и нашия манталитет, според който може и да не сме много активни, когато става въпрос за работа, но за празници и пиршества, сме в първите редици. 

Рецепти