Важно е какво ядем в зависимост от възрастта ни
от Kulinar.bg | 12 ноември 2014
Вижте храните за вас, според личното ви десетелитие

С напредването на годините ни, мили дами, ние трябва да се замисляме повече за нещата, които слагаме в устата си.

 

Особено, ако начинът ни на живот е супер натоварен.

 

Ето какво трябва да хапваме в зависимост от личното десетилетие, в което се намираме.


От 35 до 45 години

 

Ако сте супержена, с много натоварено ежедневие, това означава, че тялото ви се нуждае от максимално количество хранителни вещества, за да изпълнява пълноценно всичките си функции. Желязо – клетките ни се нуждаят от него за формирането на хемоглобин. Хапвайте червено месо (непреработено), пилешко, пуешко, къдраво зеле, спанак, зеленолистни зеленчуци, соеви зърна, бобови растения. Фибри – броколи, карфиол, артишок, брюкселско зеле, киноа, овесени ядки, ябълки, круши и смокини.


От 45 до 55 години

 

Тук важно е да минимализираме симптомите на менопауза. Това е моментът да се погрижим за здравето си доста сериозно. Полезни мазнини – растителни мазнини, предпазват ни то сърдечно болести и диабет. Омега-3 мастни киселини (намират се в мазните риби) помагат за подобряване на емоционалното състояние. Хапвайте сьомга, орехи, слънчогледово семе, бадеми, маслини и авокадо. Калций + витамин D намаленият им прием може да доведе до болест на костната система. Хапвайте кисело мляко, сирене, броколи и къдраво зеле за калций; сардини за жълтъци витамин D. Излагайте и кожата си за по 15 минути на слънце. От него също получаваме този витамин. 


От 55 до 65 години

 

В тези години се нуждаем от антоцианини. Те помагат за подобряваме на паметта, предпазват от очни проблеми, предпазват от поява на бръчки и дори се свързват с предпазването от някои видове рак. Хапвайте всякакви горски плодове, сини сливи, бобови растения и патладжан. Противовъзпалителните свойства на храните също са важни (не само в тези години) – джинджифил, куркума и зехтин екстра – върджин.

Рецепти