7 от най-полезните храни за зъбите
от Kulinar.bg | 06 ноември 2014
Които трябва да хапваме всекидневно

Има толкова много плодове, зеленчуци и други храни, които са полезни за зъбите.

 

Миенето на зъбите по 2 пъти на ден е съществено за тяхната хигиена и здравина, но също толкова важно е какво слагаме в устата си.

 

Много захарните храни и газираните напитки са основните вредители, що се отнася до състоянието на устната кухина.

 

Те са причина за образуване на кариесна маса и плака по зъбите. Избягването им и обратно консумирането на храни напитки, които имат положително действие върху зъбите са най-лесния начин да запазим зъбите си в добро и красиво състояние.

 

Ето го и списъка е полезните храни и напитки за устната ни кухина.


Кокосово олио (масло)

 

То има невероятно полезно действие върху целия ни организъм. Има силно антибактериално действие, което се бори с бактериите в устата.


Яйца

 

Те са богати на фосфор – минерал, който помага за формирането на клетките на костите и зъбите. Важно е да ги хапваме, защото помага за заздравяването на емайла.


Сирене Чедър

 

Но трябва да кажем, че става дума за истинското сирене Чедър, а не онези листчета, които се използват за сандвичи. Това сирене повишава нивата на рН в устата. След консумацията на високо киселинни храни през деня, трябва да хапнем и нещо, което да се справи с киселинната плака в устата.


Червени боровинки

 

Предпазват от заболявания на венците и намаляват вероятността от поява на кариес. Тази им функция се дължи на полифенолите, които се съдържат в тях.


Круши

 

Намаляват киселинността в устата и предпазват зъбите. Освен това стимулират здравословното производство на слюнка, която буквално отмива бактериите. 


Моркови

 

Те има способността на се справят с най-упоритата плака, каквато способност имат всички хрупкави пресни храни.


Мляко

 

Подобно на сиренето Чедър, млякото налява киселинността в устата. Пиенето на чисто мляко, неподсладено набавя необходимия калций за зъбите.

 

Запомнете още, че трябва да минимализираме консумацията на оцет, цитруси, вино и, разбира се, сладко.

 

Рецепти