Броколи, made in Bulgaria
от Kulinar.bg | 21 март 2013
Учените от пловдивския институт не спират да ни поднасят вкусни изненади

Екипът от учени от пловдивския Институт по зеленчукови култури "Марица" е автор не само на изцяло българския домат "Копнеж F1", а и на специално нашенско броколи.

 

Това съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия доц. д-р Стойка Машева, цитирана от iNews.bg.

 

Българският сорт "ИЗК Искра" е предназначен за отглеждане по технология за късно полско производство. Семената се сеят през юни, а разсаждането им става в края на юли.

 

Времето за отглеждане съвпада с това на късното главесто зеле. Растенията образуват централна цветна глава с тегло от 0,300 до 0,500 кг, която се състои от дребни до средни цветни бутони. В пазвите на листата се образуват и голям брой вторични цветни глави, които тежат между 0,050 до 0,150 кг, съобщават от академията.

 

Продължителността на вегетационния период от засаждането до реколтирането на централните глави е 75 – 80 дни, а вторичните цветни глави се прибират поетапно до края на вегетацията.

 

Българското броколи е устойчиво към нападение от мана и слабо чувствително към нападение от листогризещи гъсеници и въшки. Тези му качества са предпоставка сортът да се отглежда екологично.

Рецепти