Аламинутно меню за гости през седмицата
от Kulinar.bg | 06 февруари 2013
Не се плашете, а просто пригответе лесни за изпълнение рецепти

Гостите са хубаво нещо. Създават настроение, оценяват кулинарните ви усилия, а понякога ви носят и интересни подаръци.

 

Всъщност и ние самите често влизаме в ролята на такива и с най-огромно удоволствие се наслаждаваме на факта, че не ние ще разчистваме масата и ще мием печката и чиниите! Всъщност, именно почистването на печката се оказва най-неприятната домакинска задача въобще, но не това е темата на настоящия монолог на Kulinar.bg.

 

Убедени сме, че гостоприемството е характерна черта на всеки българин. Нещата стават малко по-сложни, но все така гостоприемни, ако очаквате гости през седмицата, непосредствено след напускането на работното място.

 

Вместо да отлагате „гостито“ за уикенда, когато вероятно ще бъдете заети основно със себе си, най-добре се спрете на бързи и лесни рецепти, с които ще нахраните всички и няма да изпоцапате цялата кухня.

 

Най-добрият вариант при посрещането на приятели през работната седмица е приготвянето на бързи, лесни и леки аламинути. Какво да бъде менюто?

 

Първо сервирайте салата – от цвекло, моркови, зеле, маруля, рукола, чери доматчета... Използвайте продукти, които вече имате в хладилника. Зехтин, морска сол и риган за овкусяване при всички положения са се настанили някъде по рафтовете.

 

Различните крем супи също са страхотна алтернатива, защото се приготвят само със сваряне и пасиране. Може да използвате дори тиква, така че не се колебайте, а експериментирайте.

 

Бързите за приготвяне ордьоври могат да се превърнат в основно ястие. Много подходящо предложение са пълнените гъби, които може да напълните с продукти, които сте си напазарували по принцип. Кашкавал, сирене, бекон, кисели краставички, пресен кромид лук, домати – вариациите са безбройни.

 

Ако не сте почитатели на гъби, може да „напълните“ някой друг плод или зеленчук. Рецептата за пълнено авокадо на Люба Грънчарова би спасила седмичното нагостяване. Ако си нямате авокадо, бързо се обадете и помолете другарите да се отбият в някое магазинче по пътя към вашия адрес. Както е отбелязала Люба, изпълнението на рецептата ще ви отнеме само 10-15 минути.

 

За десерт? Обелете (при необходимост) и нарежете плодове, които обичате, поръсете ги с малко канела, която се оказа най-полезната подправка, и мед и воала, десертът е готов. За неподходящи намираме единствено цитрусите, които не биха се комбинирали добре с меда.

 

Ако тези идеи не ви допадат, припомнете си оригиналните и нетипични приложения на арабската питка.

Рецепти