Съветите на Люба: Изпитани дресинг сосове за салати
от Люба Грънчарова | 18 януари 2013
Всяка вкусна салата си има подходящ дресинг

Салатите трябва да присъстват на трапезата целогодишно, независимо от сезона.

 

Ако зелената салата най-често я похапваме през пролетта, то през зимата изключително подходяща е зелевата салата.

 

Да не забравим и вкусната и полезна салата от червено цвекло.

 

Но каква ще бъде салатата, без подходящия за нея дресинг? Определено не толкова апетитна и сочна.

 

Ето защо ви предлагам изпитани от мен дресинги за няколко вида салати.

 

За зелена салата

 

Комбинираме 4 части зехтин, 2 части лимонов сок, сол на вкус, черен пипер, 1 част настърган пармезан.

 

Друг вариант е следният: 2 части зехтин, 1 част оцет балсамико, сол на вкус, черен пипер.

 

За салата от моркови и зеле

 

Използваме 5 части кисело мляко, 3 части майонеза, 1 част мед, 1 част горчица, сол на вкус.

 

Или 2 части зехтин, 1 част лимонов сок, сол на вкус, 1 скилидка чесън, 1 супена лъжица ситно нарязан копър.

 

За салата  с броколи и карфиол

 

Най-вкусна става с дресинг от 5 части майонеза, 2 части оцет, 1 част захар.

 

За картофена салата

 

Дресингът съдържа 2 части оцет, 2 части зехтин, 1 част горчица, 1 скилидка ситно нарязан чесън, сол на вкус, 1 супена лъжица магданоз и 1 супена лъжица копър.

 

 

Друг вариант е дресингът от 2 части зехтин, 2 части оцет, сол на вкус.

 

Разбива се с вилица, като се прибавя от време на време по малко вода, докато се получи хомогенна маса.

 

Да ви е сладко!

Рецепти