Кулинарни приложения на арабската питка
от Kulinar.bg | 23 януари 2013
Тя може да участва не само в направата на дюнери

Свикнали сме да консумираме арабските питки основно с дюнерите, които се продават почти на всеки ъгъл. Всъщност те имат широко приложение в кухнята и могат да се закупят от всеки по-голям хранителен магазин.

 

Хубавото им е, че са доста по-полезни от стандартния хляб и могат да участват в редица бързи и лесни вкусотии.

 

Арабската питка може да бъде разрязана на два полукръга и да участва в направата на т.нар. Wrap, или увит сандвич.


Пълнежът на сандвичите пък може да бъде най-разнообразен, съобразен с продуктите у дома.

 

Много вкусно става с 3 по-големи кубчета кашкавал, пуешко филе, нарязани маслини и малко горчица. Може да поръсите със сух магданоз или риган, без сол. Вариациите наистина са много!


Така приготвените сандвичи са лесни за пренасяне и могат да послужат за подсилваща офис закуска или обяд.

 

Нарязаната на тънки лентички половин арабска питка може да бъде добавка към салата: чери доматчета, нарязани на четвъртинки, малки кубчета сирене или кашкавал, пресен магданоз, капка-два зехтин и много малко лимон за свежест.

 

Може да я добавяте и към зелени салати.

 

Още по-ситно нарязаната питка идеално замества хлебните крутони за супи.



Разбира се, може да я използвате за направата на домашен дюнер.


Друго неочаквано нейно приложение е в приготвянето на пица. Много по-лека и диетична ще бъде пицата, направена така, отколкото с готово тесто или блат.

 

Рецепти