Акай - берита на красотата
Акай кара тялото да се чувства и изглежда добре и отвътре, и отвън

Ето го и поредният супер полезен плод – акай. Акай е вид палмово дърво. Земите, които "населява", са тропическите местности на Амазония.

 

На височина достига до около 15 метра, а плодовете му са малки, тъмни и приличат на боровинки. Още преди хиляди години племена, населяващи тези места, са открили лечебните свойства на тези малки плодове. След регулярна употреба на плодовете на акай, установили, че получават силен прилив на енергия.

 

Поради голямата им хранителна стойност, местните племена са ги използвали за лечение на различни заболявания.

 

В Бразилия тези суперплодове си имат прякор – берита на красотата (буквално преведено от английски). Причината за това са множеството химични съединения в плодовете на акай, които правят така, че тялото да се чувства и изглежда добре, както отвън, така и отвътре.

 

В акай се съдържат множество антиоксиданти, аминокиселини, омега-3 мастни киселини, които, както знаете, са отговорни за забавянето на процесите на стареене в организма. Всички витамини и минерали, съдържащи се в повечето плодове, не са чужди и на беритата акай, но, освен тях, в малките плодове има още химични съединения, които не са открити в нито едно друго растение.

 

Скорошно изследване показва, че в акай има още около 50-70 неидентифицирани съединения. Така че предстои да научим още много за този вид плодове.

 

Сред най-важните антиоксиданти в състава на акай е антоцианина, на който се пада тежката задача "да пази" организма от свободните радикали и следователно да помага в борбата със стареенето. Антоцианините са характерна съставка на храните, обагрени в синьо, лилаво и наситено червено, например черно грозде и беритата (горските плодове). Тези антиоксиданти се борят с раковите заболявания. Но в акай наситеността на тези полезни антиоксиданти е много по-голяма в сравнение с останалите плодове.

 

Списъкът с полезните характеристики продължава с протеините, които се съдържат в плодовете на акай, омега-6 и омега-9 местни киселини, които пък от своя страна са известни с протективната си функция на сърдечносъдовата дейност. Ако искате да си набавите повече фибри, можете да го направите, хапвайки акай бери.

 

В Бразилия, където хапването на тези плодове е много разпространено, ги добавят към зърнената закуска сутрин. Така тя става още по-хранителна и здравословна.

 

Знаете, че има известни противоречия относно суперхраните и техните супер сили. Повечето информация за тях звучи така, сякаш ги определя като чудодейни храни. Не можем категорично да ги детерминираме като такива, но определно са здравословни и е препоръчително да ги добавим към храната си.

Рецепти