Боровинка
от Kulinar.bg
Редица учени смятат, че този плод оказва магически ефект върху мозъка

Боровинките могат да бъдат: червени, сини, черни и кавказки. Тези плодове съдържат големи количества витамин C, витамин K, както и солидна доза фибри.


В същото време в 100 грама продукт се съдържат само около 60 калории.

 

Смята се, че боровинките намаляват размножаването на мастните клетки в областта на корема. Това означава, че понижават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет, които мазнините в тази част на тялото имат потенциал да отключат.

Могат да спасят от частична или трайна загуба на паметта: Редица учени смятат, че този плод оказва магически ефект върху мозъка. Подобрява когнитивните функции и се бори срещу проблемите със запомнянето, появяващи се с възрастта.

Боровинките подобряват и храносмилателните процеси: Танинът, съдържащ се в малките плодчета, бори възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт и спасява от неприятни стомашни киселени.

Боровинките могат да се похвалят и с армия от антиоксиданти, които неутрализират вредното действие на свободните радикали в тялото.


(Съдействие за материала оказа сайтът
FitWell.bg)

Рецепти