Горски плодове
от Kulinar.bg
Вкусни, нискокалорични, наситени с фибри и витамини

Най-сигурното място, където можете да избягате от високите температури, безспорно е планината.

 

Там успешно ще комбинирате свежия полъх и вкусните горски плодове, които кокетно надничат под зелените листенца.

 

Ягодки, малинки и къпини, които биха допълнили планинската разходка по много вкусен начин, така да се каже. Хайде, грабвайте кошницата, защото беритата, освен вкусни, са и много полезни.

 

Сигурни сме, че сте чували и чели стотици пъти за това, колко е важно да поддържате добри нива на витамин С. Е, най-лесният начин е да похапвате горски плодове.

 

Колкото и често да се случва, няма страшно да предозирате с витамин С, тъй като той се изхвърля най-бързо от тялото.

 

Захарното съдържание на малините е много ниско, заради което се препоръчват на диабетици и хора, подложени на по-строги диети.

 

Ако сте пропуснали да прочетете за хибрида бойсен, направете го тук. Хибрид между малина и къпина, подобно на своите побратими – другите берита, бойсен не съдържа мазнини и има ниско съдържание на калории.

 

Един от най-мощните антиоксиданти сред плодовете е къпината. Една чаша, направо такава, както сте си я купили от пазара (ако не сте на почивка в някоя прохладна хижа), ще ви снабди с половин от препоръчителната доза фибри на ден.

 

Като стана дума за фибри, друг представител на плодовия горски свят – ягодката, също може да ви захрани с полезни вещества.

 

Ако сте на диета и ви се хапва нещо за десерт, не се колебайте да се доверите на вкусните ягоди. Една пълна чаша съдържа само 43 калории.


Яркочервеният им цвят говори за наличието на феноли, които се борят успешно с възпалителните процеси в тялото, както и с развитието на ракови заболявания. Ягодите са изключително богати на витамин С – 136% от дневния прием.


Няма да губим повече време в приказки, а ще си хапнем една голяма шепа вкусни малини. Направете го и вие.


Ще си позволим и да ви предложим една рецепта с горски плодове, която ще ви изкуши, обзалагаме се - Милфьой с горски плодове.

Рецепти