Къпини
от Kulinar.bg
Едни от най-мощните антиоксиданти сред плодовете

Един от най-вкусните плодове на лятото е тъмната, вкусна къпина. У нас се срещат около 45-50 вида.

 

Расте предимно в равни местности, по сухи хълмове и скалисти части на планини.

 

Което ни навежда на мисълта, че няма нищо по-хубаво от една разходка в планината, придружена с похапване на диви горски плодове.

 

Къпините съдържат добро количество витамин С, 4-8% захари, освен това са и силен антиоксидант.

 

Според научни изследвания на Американския Щатски Департамент, къпините се нареждат на второ място в листата с мощни антиоксидантни храни.

 

Къпините съдържат и редица други полезни вещества като салицилова киселина, антоциани, фибри.

 

Една чаша къпини съдържа 7.6 грама фибри и половината от дневната доза витамин С, което засилва имунната ситема и намалява риска от развиването на ракови заболявания.

 

Когато знаем, че нещо е вкусно, но и полезно, това прави консумацията му още по-приятна.

 

Припомнете си и хибрида бойсен, за който вече ви разказахме, той е "близък роднина" на къпината.

 

Хапвайте повече къпини - пресни, в плодова салата, под формата на смути, разбъркани в зърнената закуска сутрин. Отдайте се на къпинкови приключения през лятото.

Рецепти