3 рецепти с яйца, които не сте опитвали
от Мартина Николова | 26 февруари 2014
А трябва, защото са много вкусни

Ние можем да хапваме яйца всеки ден, а вие?

 

Това си е истинска класика, ако не знаем какво да сготвим, само чукваме няколко яйца, слагаме малко шунка и чушки в тигана и воаля! имаме супер вкусен омлет.

 

Но рецептите с яйчица са толкова много, че ще мине доста време, докато се доближим до изчерването им.

 

И така ще ви споделим няколко рецепти с яйца, за които може би не сте се сещали да приготвите точно така.


Яйца и зеленчуци в "гювече" на микровълнова

 

Време на приготвяне: 4 минути

 

Време за готвене: 1 минута


Необходими продукти:

 

1 яйце

 

1 с.л. вода

 

2 с.л. спанак, бейби, ако разполагате

 

2 с.л. нарязани гъби

 

рендосано сирене моцарела

 

чери домати


Начин на приготвяне:

 

Намазнете порцеланова купичка с олио. Разбийте яйцето, водата, спанака и гъбите, докато всичко да се смесе добре.

 

Пуснете в микровълновата за 30 секунди на пълна мощност. След това разбъркайте. Пуснсте пак, докато яйцето се досготви за още 30-40 секунди. Ако желаете да е по-твърдо, пуснете за повече време.

 

Поръсете готовото ястие с моцарела и сложете чери доматки.


Лодка от сладък картоф с яйце


Време на приготвяне: 30 минути

 

Брой порции: 2


Необходими продукти:

 

2 средно големи сладки картофи

 

1 глава лук, нарязан

 

4 яйца

 

4 скилидки чесън

 

4 с.л. кисело мляко

 

2 с.л. зехтин

 

1 с.л. наситнен див лук

 

по 1 щипка сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 200 С. Обелете картофите, надупчете ги леко с вилица и ги сложете във фурната за 30-40 минути.

 

В голям тиган за пържене загрейте олио. Сотирайте лука и чесъна за 5 минути, да омекнат.

 

Разрежете изстиналите картофи през средата, но по дългата им част. Издълбайте малко от вътрешността, за да има място за пълнеж. Смесете вътрешността на картофвките с киселото мляко, солта и пипера. Разбъркайте добре.

 

Сложете картофите на хартия за печене и ги напълнете. Смачкайте пълнежа, така че има място за яйцата. Чукнете по 2 яйца, поръсете с лук.

 

Печете за 10-15 минути, до готовност на яйцата.

 

*Преценете колко място има на картофите и сложете само по едно яйце, ако се налага.


Магически безглутенови палачинки с банан

 

Брой порции: 1

 

Време за приготвяне: 5 минути


Необходими продукти:

 

2 яйца

 

1 банан

 

1 чаена лъжичка зехтин


Начин на приготвяне:


*Използвайте меки и узрели банани.

 

Обелете банана и го сложете в малка купа. Смачкайте го с вилица.


Сложете яйцето и разбийте добре, до хомогенност. Това е тестото за палачинки.


Загрейте тиган на средна степен. Намазнете със зехтина (може и кокосово масло).


Оформете с лъжица палачинките в тигана. Обърнете след 1 минутка.


Поръсете с мед, кленов сироп или сок от агаве.

 

Припомнете си и Хем бъркани, хем сварени яйца, чушки с яйца, ама по-така.

Рецепти