Ние можем да хапваме яйца всеки ден, а вие?
Това си е истинска класика, ако не знаем какво да сготвим, само чукваме няколко яйца, слагаме малко шунка и чушки в тигана и воаля! имаме супер вкусен омлет.
Но рецептите с яйчица са толкова много, че ще мине доста време, докато се доближим до изчерването им.
И така ще ви споделим няколко рецепти с яйца, за които може би не сте се сещали да приготвите точно така.
Яйца и зеленчуци в "гювече" на микровълнова
Време на приготвяне: 4 минути
Време за готвене: 1 минута
Необходими продукти:
1 яйце
1 с.л. вода
2 с.л. спанак, бейби, ако разполагате
2 с.л. нарязани гъби
рендосано сирене моцарела
чери домати
Начин на приготвяне:
Намазнете порцеланова купичка с олио. Разбийте яйцето, водата, спанака и гъбите, докато всичко да се смесе добре.
Пуснете в микровълновата за 30 секунди на пълна мощност. След това разбъркайте. Пуснсте пак, докато яйцето се досготви за още 30-40 секунди. Ако желаете да е по-твърдо, пуснете за повече време.
Поръсете готовото ястие с моцарела и сложете чери доматки.
Лодка от сладък картоф с яйце
Време на приготвяне: 30 минути
Брой порции: 2
Необходими продукти:
2 средно големи сладки картофи
1 глава лук, нарязан
4 яйца
4 скилидки чесън
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 с.л. наситнен див лук
по 1 щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 С. Обелете картофите, надупчете ги леко с вилица и ги сложете във фурната за 30-40 минути.
В голям тиган за пържене загрейте олио. Сотирайте лука и чесъна за 5 минути, да омекнат.
Разрежете изстиналите картофи през средата, но по дългата им част. Издълбайте малко от вътрешността, за да има място за пълнеж. Смесете вътрешността на картофвките с киселото мляко, солта и пипера. Разбъркайте добре.
Сложете картофите на хартия за печене и ги напълнете. Смачкайте пълнежа, така че има място за яйцата. Чукнете по 2 яйца, поръсете с лук.
Печете за 10-15 минути, до готовност на яйцата.
*Преценете колко място има на картофите и сложете само по едно яйце, ако се налага.
Магически безглутенови палачинки с банан
Брой порции: 1
Време за приготвяне: 5 минути
Необходими продукти:
2 яйца
1 банан
1 чаена лъжичка зехтин
Начин на приготвяне:
*Използвайте меки и узрели банани.
Обелете банана и го сложете в малка купа. Смачкайте го с вилица.
Сложете яйцето и разбийте добре, до хомогенност. Това е тестото за палачинки.
Загрейте тиган на средна степен. Намазнете със зехтина (може и кокосово масло).
Оформете с лъжица палачинките в тигана. Обърнете след 1 минутка.
Поръсете с мед, кленов сироп или сок от агаве.
Припомнете си и Хем бъркани, хем сварени яйца, чушки с яйца, ама по-така.