Колко яйца трябва да ядем на седмица?
от Kulinar.bg | 25 февруари 2014
Здравето на сърцето е от значение за този отговор

Диетолозите изтъкват, че яйцата съдържат голямо количество холестерол (едно яйце съдържа 10 пъти повече холестерол от чаша мляко).

 

А холестеролът може да предизвика сърдечно-съдови заболявания.

 

Но яйцата са също така добър източник на протеини. Лесни са за приготовление и са вкусни.

 

Затова трябва да дадем отговор на въпроса, колко яйца можем да изядем, без да навредим на здравето си. Коя е златната среда?

Експертите напоследък облекчават запорителния режим върху яйцата. Преди време те призоваваха хората със сърдечни заболявания да не посягат към повече от две яйца на седмица. Сега вече разрешават до четири.

 

Ако не страдате от висок холестерол, диабет или друго сърдечно заболяване, можете спокойно да хапвате до 6 яйца седмично.



Едно голямо яйце има около 200 мг холестерол. Това почти се равнява на дневния максимум за хората, страдащи от болест на сърцето.

 

Така ако в даден ден изядете едно или две яйца, ще трябва да се лишите от другите източници на холестерол, като червено месо, сирене и масло.

Начинът, по който приготвяте яйцата също е от значение. За препоръчване са безмаслените методи на готвене – на тиган без мазнина или варене.

И не забравяйте, че всичкият холестерол е в жълтъците, така че можете да си ядете белтъци колкото ви душа иска, без да се притеснявате за здравето си.

Рецепти