Хапвайте яйца и сьомга за по-бързи реакции
от Кирил Русев | 13 февруари 2014
Ново изследване демонстрира, че приемът на аминокиселината тирозин може да подобри рефлексите

Разбира се, че храната, която ядем, оказва силно влияние върху поведението ни и върху начина, по който възприемаме и взаимодействаме с околната среда. Учени от Университета в Лайден, Холандия подлагат този факт на допълнителна проверка, изследвайки въздействието на тирозина* върху способността ни да преустановяваме определена дейност колкото се може по-бързо.


За целта доктор Лоренца Колцато и колеги създават ситуация, в която доброволци трябва бързо да натискат ляв или десен бутон всеки път, когато на монитора пред тях се появи съответно сочеща наляво или надясно зелена стрелка, но да се въздържат от натискане при появата на червена стрелка.


Част от участниците приемат портокалов сок с разтворен в него тирозин, а друга част - чист портокалов сок. Тестовете показват, че първата група се представя много по-добре по отношение на спирането.


Ако се чудите как подобно откритие може да промени живота ви, не сте единствени. Предполага се, че положителният ефект на тирозина може да допринесе за намаляването на пътнотранспортните произшествия. Не е изключено да има значение и за представителите на някои високорискови професии, където скоростта на спиране също е от критично значение.


Самата доктор Колцато във видеото по-долу акцентира, че тирозинът е сравнително евтин и напълно безопасен начин за подобряване на интелектуалния капацитет и успеха в ученето.




 


При всички положения, богатите на тирозин храни съдържат и един куп други ценни нутриенти и със сигурност няма да сбъркате, ако ги включвате по-редовно в менюто си.


* Тирозинът е аминокиселина, която се съдържа в храни като яйца, сьомга, извара спанак, пуешко и тиквени семки

Рецепти