Шест подправки за скоростно топене на мазнини
от Kulinar.bg | 29 март 2013
Те са не само невероятно вкусни и ароматни, но и много полезни

Подправките превръщат дори най-скучните гозби в произведения на кулинарното изкуство. Още по-добрата новина в случая е, че има подправки, които могат да се похвалят с редица здравословни бонуси. Антиоксидантни, противовъзпалителни, противогъбични, антимикробни...

 

А знаехте ли, че има подправки, които "изгарят" телесните мазнини? Единственото условие е да използвате органични подправки.

 

Можете дори да си отглеждате някои разновидности у дома, независимо дали живеете в къща на село или в апартамент в града.

 

Неслучайно канелата бе обявена за най-полезната подправка въобще. Припомняме, че има противовъзпалителни свойства и е силна в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

 

Още през 2000-та година излязоха резултатите на много интересно проучване. Тогава екстрактите от канела (Cinnamomum cassia) се класират като най-ефективни в борбата срещу вирусите на ХИВ.

 

Към вече известния списък с полезни свойства добавяме и способността й да гори мазнини. Вероятно това нейно "умение" се дължи на факта, че стабилизира глюкозните нива в кръвта. Точно заради това е препоръчителна за хората, страдащи от диабет тип 2.

 

Включването й в менюто не е никак сложна работа. Прибавяйте я в кафето или чая, включвайте я повече в рецептите си.

 

Кардамонът е друга подправка, която успешно овкусява кафето или чая. Препоръчително е да си купувате цели и пресни семена, които сами да стривате до прахообразност.

 

Според някои аюрведични специалисти, миксът от канела, кардамон и индийско орехче към кафето неутрализира неговите не толкова благоприятни за здравето свойства, като в същото време подсилва арома му.

 

Лютивият червен пипер (Cayenne) има много позитивни действие върху здравето, особено това на сърцето. Освен това, може да ви помогне да свалите тегло, ако го използвате достатъчно често в ястията си.

 

Чесънът е отлично познат със своите антибактериални и имуностимулиращи свойства. Той съдържа фитохимикали, които помагат за разграждането на мастни натрупвания. Дъвченето на скилидка чесън с малко мед е един вариант. Друга опция е да увивате скилидката в лист маруля или да я мушвате в парче домат.

 

Лукът съдържа същите фитохимикали.

 

От страхотната куркума също печелим много. Страхотен антиоксидант е, задължително трябва да присъства в диетата на борещите се с различните видове рак. Добрите новини на тема "куркума" не спират дотук. Тя помага за намаляване на мазнините в черния дроб.

Рецепти