Шафран - 1500 евро за килограм
от Kulinar.bg
Прибавен в храните, шафранът им придава светъл жълт цвят

Шафран е подправка, получена от цветовете на култивиран вид минзухар-шафранов минзухар, който бива наричан на кратко шафран. Оттук и подправката носи същото име.

 

Изсушените цветове на минзухара се използват в готварството като подправка и за оцветител. В естествени условия цветето расте в Югозападна Азия, а е култивирано за първи път съвсем близо до нас, в съседна Гърция.

 

Шафрановите цветове се нуждаят от светлина, ако се отглеждат на места с недостатъчно валежи, е добре да се полива. Вкусът му е леко горчив, а ароматът често се описва като този на сеното.

 

Прибавен в храните, шафранът им придава светъл жълт цвят. Широко разпространен е иранската, индийската, иранската, мароканската, европейската кухни. За направата на ч килограм шафран са неохдими от 110 000 до 160 000 цвята.

 

За да си представите по-нагледно, толкова насаждения биха заели площ колкото две футболни игрища. За да се наберат 150 000 цвята са необходими 40 часа неспирен труд.

 

Всичко това прави шафрана най-скъпата подправка в света. Един килограм от него струва 1500 евро. Най-големите производители на подправката са Иран, Испания, Индия, Гърция, Азербайджан, Мароко и Италия.

 

Широко разпространен и по-евтин заместител на скъпата подправка е куркумата, с която успешно ще заместим, така необходимия "крал" шафран в паелята си, например.

Рецепти