7 храни, за които тялото ви копнее
от Михаела Белорешка | 28 февруари 2013
Суперхрани, които енергизират, подхранват и възобновяват клетките на тялото ни

Експертите по хранене често препоръчват до 70-80% от храната, която приемаме, да е сурова. Тя се усвоява по-лесно от организма и ни зарежда с множество витамини и минерали, които не са налични в готвените или преработени ястия.

 

Има определени сурови храни, които носят несравнимо повече ползи за организма и е добре съзнателно да ги търсим и включваме в менюто си. Някои от тях са считани за суперхрани, които енергизират, подхранват и възобновяват клетките на тялото. Ето някои достъпни примери, с които можете да замените тежките преработени храни и да осигурите на тялото енергия.

 

Кокос

Една от най-невероятните супер храни на нашето време е кокосът. Свежо-хрупкавият и едновременно топящ се вкус на плода е буквално ненадминат по хранителните си стойности. Кокосовата вода на свежия кокос прелива от витамини, минерали, електролити и перфектно балансира и хидратира тялото. Самото "месо" пък е не по-малко хранително, поради съдържанието на лауринова киселина – вид наситена мазнина, която се бори с вредни вируси, бактерии, гъбички и подпомага мозъчната функция.

 

Чиа

Когато говорим за омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, семената от чиа са буквално ненадминати в растителния свят. Чудните семенца са били основна храна на древните Ацтеки и Маи, чиито воини ги хапвали за сила и издръжливост.

 

Консумират се лесно сурови - в мляко, зърнена закуска или смути, а въздействието им е позитивно в множество насоки. Богати са на фибри, есентиални мастни киселини, калций, антиоксиданти, протеини, подпомагат поддържането на здравословно тегло и добро храносмилане. Какво още? Стимулират имунната система, действат превантивно срещу многобройни заболявания.

 

7597


Покълнали семена и ядки

Тази категория растителни храни е изключително важна за дневния хранителен прием, понеже осигурява богатство от важни витамини, минерали, нутриенти, ензими и протеини, които не са били топлинно преработени и унищожени. Суровите, покълнали бадеми, например, са една от най-здравословните храни, поради съдържанието на полезни мазнини, чист протеин, аминокиселини и микроелементи.

 

Най-общо покълналите семена и ядки подпомагат имунната система, регулират холестерола, поддържат здрав мозъка и сърцето и осигуряват дълготрайно подхранване на огранизма. На снимката можете да се информирате за времето на покълване и насиване на различните видове ядки и семена.

 

7593

Какао

Ключов елемент за добрия метаболизъм е минералът магнезий и един от естествените източници е суровото какао. Суровото какао е буквално смлени какаови ядки, без никаква преработка. За съжаление какаото от магазините не е сурово, затова е добре да се снабдяваме с истинско, сурово какао, което съдържа повече от 300 хранителни елемента. Те подхранват всички системи в тялото, подпомагат мозъчната дейност, увеличават енергията, циркулацията на кръвта и неутрализират свободните радикали, причинители на ракови заболявания.

 

Също така, суровото какао стимулира производството на хранисмилателни ензими, които подобряват здравето на червата.

 

7595


Зеленолистни

Никога не можете да прекалите с хапването на зеленолистни – колкото повече, толкова повече ползи за здравето. Богати на хлорофил, зеленолистни като спанак, кейл, марули, броколи играят ключова роля за енергийните запаси на тялото, пречистват черния дроб и други органи, както и прочистват хранисмилателния тракт. Можете да ги хапвате сурови на салата, в сутрешен сок, на прах или както на вас ви допада.

 

6756


Ферментирали зеленчуци

Звучи странно, но някои зеленчуци стават дори по-полезни, когато ферментират естествено. Процесите на ферментация на зелето, морковите и краставиците, например, ги правят по-лесни са храносмилане. Те също са богати на множество ензими и пробиотични бактерии, които заедно формират стабилна имунна система.

 

7596


Пастьоризирани млечни продукти

Млечните продукти често се считат за нездравословни, поради съмнителните съставки в масовите производства. Полезно се оказва обаче млякото, което е получено от растителноядни животни, понеже съдържат комбинация от полезни мазнини, протеини, храносмилателни ензими и пробиотични бактерии, които помагат на някои хора да се преборят с алергии и храносмилателни проблеми.

 

Всичко това отново с уговорката, че млякото е биологично, а животните, от които е добито, се хранят с растителна храна.

 

Суроватката е подобен млечен продукт, който обаче е лишен от трудния за преработка казеин, характерен за кравето мляко. Суроватката има благоприятно въздействие върху храносмилателната система, като балансира чревната флора, намалява газообразуването и гнилостните процеси. Използва се при приготвяне на детски храни, поради близкия до майчиното мляко състав.

Рецепти