Как да се храним, за да балансираме тялото
от Kulinar.bg | 20 март 2013
Балансирайте тялото чрез внимателно подбиране на храната, която приемате

Чувствате ли се извън баланс? Сменяте ли често настроението си?

 

Човешкото тяло е сложен и съвършено устоен организъм, който функционира оптимално, когато е здрав и балансиран. Един от оснивните регулатори на поведението, здравето и цялостното състояние на тялото са хормоните. Те действат едновременно, като поддържат организма гъвкав и адаптивен при всякакви условия.

 

За да възвърнете изначалния, естествен баланс на вашето тяло, е важно да обръщате внимание на знаците, които то ви дава. Един от най-често срещаните дисбаланси при жените се дължи на прекомерната секреция на естрогени и диспропорционалното отделяне на прогестерон. На това явление се дължи предменструалния синдром, ендометриозата и други неразположения.

 

Предлагаме ви няколко начина да балансирате тялото чрез внимателно подбиране на храната, която приемате. Не е нужно да взимате хапчета или други медикаменти. Природата предлага естествени средства, с които можете да постигнете баланс на ума и тялото.

 

Хапвайте зеленолистни зеленчуци и витамин С

 

Храни като броколи, зеле, спанак и др. съдържат съединение, което регулира и намалява прекомерното производство на естрогени в тялото. Витамин С пък е отговорен за повишаването на прогестерона при занижени нива. Можете да го намерите в цитрусите, ягодите и чушките.

 

8317

 

Ограничете млякото и преработените соеви продукти

 

Може би не знаете, но много често кравите, от които се добива мляко, са бременни, което насища млякото им с допълнително съдържание на естрогени. Дори при органични и био млечни продукти тези нива са завишени и могат да се намерят във всякакъв вид сирена, млека и други млечни произведения.

 

Соеви продукти като соев изолат или соев протеин съдържат високи нива на фитоестрогени, за разлика от естествено ферментирали соеви храни като темпе и мисо. Погрижете се да се информирате за процесите, през които е минала храната, преди употреба.

 

Също така, ако обичате да хапвате телешко, погрижете се месото да е органично и нетретирано с хормони. Повечето от конвенционално отглежданите животни приемат естрогени, за да се стимулира растежа им.

 

Стимулирайте храносмилането с пробиотици и фибри

 

Доброто храносмилане и редовното пречистване спомага изхвърлянето на естрогени от тялото. Храни като киселото зеле съдържат голямо количество пробиотици, които стимулират перисталтиката.

 

8319 

 

Най-лесния начин да постигнете "редовен стомах" е като наблегнете на храни с високо съдържание на фибри. Използвайте пролетта и внесете в менюто си плодове като ябълки, авокадо, банани, боровинки, круши. От зеленчуците изберете зеленолистни, гъби, чушки, бакла, тиква.

 

Избягвайте продукти, съдържащи бисфенол А и парабени

 

Бисфенол А е съединение, което разстройва хормоналия баланс и има действието на естроген. Най-често можете да го намерите в консервирани храни, затова използвайте предимно продукти в хартиена или стъклена опаковка. Друго необичайно скривалище на съставката е касовата бележка, затова след всяко пазаруване измивайте щателно ръцете си.

 

Парабените са консерванти, които се използват свободно в масовата козметиката. Всички конвенционални шампоани, балсами и лосиони съдържат парабени, които също провокират дисбаланс в естрогените.

 

Заменете обикновения шампоан с органичен, а почистващите маски за лице с натурални и естествени продукти. Много скоро ще забележите разлика в състоянието на кожата и възпалителните процеси в цялото тяло!

8318

Рецепти