Научна въртележка: Как бирата влияе върху мозъка
от Kulinar.bg | 19 април 2013
След нейното вкусване, нивата на допамин осезаемо се повишават

Вкусът на бирата, без алкохолния й ефект, може да бъде достатъчен, за да достави удоволствие и да предизвика освобождаването на допамин в мозъка, сочи ново проучване.

 

За да разберат как бирата влияе върху мозъка, изследователите дали на група хора, състояща се от 49 мъже, да вкусят по малко от любимата им бира, като през това време сканирали мозъците им.

 

Преди самото сканиране, учените изчакали 15 минути – достатъчно, за да се насладят мъжете на вкуса й, без алкохолното й съдържание да се отрази на кръвта им.

 

След нейното вкусване, нивата на допамин осезаемо се повишили.

 

Ефектът се оказал по-голям при тези, които имали история на алкохолизъм в семейството.

 

Всъщност това откритие не е толкова изненадващо, казват учените, но определено би променило начина, по който гледаме на алкохола.

 

"Вярваме, че това е първият експеримент с хора, който показва, че самият вкус на алкохолната напитка е достатъчен, за да възбуди допамина в мозъка", споделя авторът на изследването Дейвид Карекен от Медицинския университет в Индиана.

 

Резултатите от научните тестове са публикувани онлайн в Журнала по невропсихофармакология.

 

Допаминът винаги се е свързвал с консумацията на алкохол и други наркотични вещества.

 

Той вероятно играе важна роля в желанията на човек да пие или да употребява наркотици.

Рецепти