Научна въртележка: Какво става с мозъка при напушване
от Милена Димитрова | 06 февруари 2013
Да си отговорим заедно на този любопитен въпрос

"От векове хората използват различни субстанции, за да „отворят“ своите сетива. От кофеина, цигарите и алкохола, през доста по-силните наркотични вещества, къде точно стои марихуаната и как действа върху мозъка тя?

 

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да обясним как точно работи човешкият мозък. Както знаете, невроните са клетките, които преработват информацията в мозъка, освобождавайки химикали, наречени невтротрансмитери, от аксона (нервното влакно) на един, до дендрита (разклонението на нервната клетка) на друг.

 

Накратко, това, което те правят, е да променят електричния заряд на приемащия неврон, като го стимулират. Ако е оказано такова влияние върху него, сигналът продължава по веригата. Въпреки че звучи просто, тези сигнали работят синхронизирано, като за милисекунди се превръщат в сложни конфигурации, които преминават през целия мозък. Това се случва всеки път, когато мислим, дишаме или се движим.

 

6246

А какво се случва в мозъка, когато пушим марихуана? За разлика от алкохола, който съдържа молекули, които нямат нищо общо с човешкото тяло, канабисът съдържа молекули, които много наподобяват такива, образуващи се в човешкия мозък – т.нар. канабиноиди. Въпреки че в мозъка канабиноидите циркулират в много малки количества, сравнени с тези, които се отделят при пушенето на марихуана.

 

Канабиноидът THC, или тетрахидроканабинол, страшно много наподобява естествения невротрансмитер анандамид. Въпросните канабиноиди са специализирани невротрансмитери, освободени от невроните. Малко след тяхното освобождаване, невроните стават невъзприемчиви, т.е. взимат си обедна почивка, за да се предпазят от пренатоварване.


6245

 

Това позволява на мозъка да функционира доста по-спокойно и забав(е)но. Канабиноидите обаче прекъсват този подход в някои части на мозъка. Т.е. те прекъсват този рефрактерен период (медико-биологичен термин, който означава нечувствителност на някои клетки, тъкани или органи) на неврони, които вече са активни и карат мислите, сетивата и въображението да надскочат нормалните си активности.

 

Това означава, че веднъж започнете ли тази верига на мисълта, тя се превръща в най-важното и проникновено нещо в света. Не сте способни да видите „голямата“ картина или дори да си спомните последното си прозрение, защото сте завладени от импулса на една конкретна идея, докато невроните ви не спират да се изстрелват. В този момент нова идея се появява на мисловия ви хоризонт и вие „хуквате“ след нея.


6243

 

Освен това, канабиноидите повишават нивата допамин, което води до чувство за еуфория, отпуснатост, модулация на болката или засилване на ефекта от даденото преживяване. А понякога може да доведе до чувство на притеснение. Има и канабиноидни рецептори, които контролират краткосрочната памет, умението за научаване на нови неща, координацията и контрола на движенията и когнитивните умения."


Този текст ви се стори като много сложно научно обяснение? Нищо подобно!


Всъщност въпросният образователен текст е (опит за) превод на разказа за действието на марихуаната върху човешкия мозък, представен от ASAP Science. Клипчетата на последните могат да бъдат гледани свободно в Youtube, а ако ви е интересно да се запознавате с информацията на български, влизайте все по-често в Kulinar.bg!


Следващата ни научна въртележка ще ни изстреля в алкохолния космос, или казано с други думи – ще ни осведоми какво се случва в главите ни, когато сме пияни.

 

 

 

Припомнете си и любопитната история на магическите трюфели.

 

Намирате тази статия за любопитна, интересна и информативна? В такъв случай ни посещавайте всеки ден и ни последвайте във Фейсбук!

Рецепти