Научна въртележка: Какво става с мозъка при напиване
от Милена Димитрова | 20 февруари 2013
Много сложни процеси, завършващи по един и същи начин!

"Алкохол. Едно от най-често използваните наркотични вещества в света идва в най-различни форми, но прави едно единствено нещо много бързо и успешно: променя начина, по който се чувстваме.


На какво се дължат тези добре познати чувства на отпуснатост и свобода? Как е възможно поглъщането на една единствена субстанция толкова драстично да промени не само действията ни, но и усещанията и възприятията ни?


Когато алкохолът навлиза в тялото и си прокарва път до мозъка, той започва да си взаимодейства с невроните, или мозъчните клетки. В предишната част, посветена на марихуаната, обяснихме действието на невроните и на химическите им предвестници, наречени невротрансмитери.

 

Има два основни типа невротрансмитери, които невроните използват, за да комуникират, т.е. да изпращат електрически сигнали. Стимулиращите неврони използват глутаминова киселина, докато инхибиторните неврони – гама-аминомаслена киселина (или GABA). Двете заедно са нещо като Ин и Ян. Точно като нулите и единиците на компютъра, тези два вестителя имат контрастиращи си роли.

 

7020

 

 


Глутаматът започва вълна на възбуждане (екситация), а GABA не само инхибира (възпира) този поток, но помага на мозъка да организира и диференцира резултатите. И, точно както при компютъра, тези сигнали могат да бъдат комбинирани с огромна сложност, за да се сформират нашите действия и мисли.


А как алкохолът влияе върху тези два сигнала? Оказва се, че потиска трансмисията на глутамат, а подобрява трансмисията на гама-аминомаслената киселина. Така че "получаваме" по-малко екситация (или възбуждане) и повече възпиране (инхибиране). И тъй като глутаматните нива са по-малко ефективни, потокът на информация става бавен и само най-големите сигнали могат да "преминат".


7019


Това означава, че чувстваме по-малко, възприемаме по-малко, забелязваме по-малко и помним по-малко. В тази връзка, повишаването на GABA означава фина и ясна настройка на мислите, но в доста прекомерна степен. Вероятно заради това сме чували, че алкохолът е депресант, но инхибирането на неврони няма нищо общо със социалното такова.

 

То просто изчиства страничната интензивност, като премахва по-маловажната екситация. Без нормалната трансмисия на GABA, прекомерното възбудително действие ще напомня на епилептичен пристъп. С други думи, няма да има яснота на мисълта.


7022


Докато сме пияни, нашите GABA-канали са широко отворени, и в комбинация с липсата на глутамат, ние мислим много малко, но с огромна бистрота. Ето така се получава онзи момент, в който пияният постоянно повтаря една и съща идея, мислейки ясно за почти нищо."




Намирате тази статия за любопитна, интерактивна и информативна? В такъв случай ни посещавайте всеки ден и ни последвайте във Фейсбук!

 

Рецепти