Кога не трябва да се яде грейпфрут
от Kulinar.bg | 30 ноември 2012
Нови притеснителни данни от научни изследвания

Дойде студеното време, а заедно с него – и апетитът за цитрусови плодове. Всъщност, с падането на температурите, пада и имунитетът, така че следната информация трябва да се знае и споделя. Оказва се, според данните на ново проучване, цитирано от Independent, че все повече хора страдат от сериозни здравословни проблеми вследствие на смесване на грейпфрут и някои антибиотици.

 

Плодът съдържа химикали, които могат да си взаимодействат с някои хапчета, като ги прави още по-силни.

 

Сред рисковите ситуации попадат острата бъбречна и дихателна недостатъчност, вътрешнитe кръвоизливи и дори внезапната смърт.

 

Този факт всъщност се знае открай време, но списъкът с лекарствата, които не трябва по никакъв начин да се комбинират с грейпфрут, много е нараснал. Тази информация канадски и американски учени с пълно право наричат „притеснителна“.

 

Не искаме да ви плашим, а просто да ви напомним много да внимавате с всички лекарства, които приемате, било то и предписани от лекар. Иначе грейпфрутът си остава един от най-привлекателните зимни плодове. Когато сте на някакво лечение, проверявайте дали е противопоказно да го консумирате или не.

 



Рецепти