Какво в какаото го прави толкова полезно
от Kulinar.bg | 21 март 2014
Или е изкуствено прехвалено

Научихме се, че черният шоколад е много по-полезен за здравето ни, а и за фигурата.

 

Но на какво се дължи това? На високото съдържание на какао и ниското съдържание на захар. Млечният шоколад има значително по-малко какао и повече захар, а за белият да не става и дума. Въобще не е за препоръчване.

 

И така да се върнем на вълшебата суровина – какаото.

 

Не е препоръчително, а задължително да го включим в диетата си. Ето какво научихме за полезните свойства на леко горчивия прашец от изследване, проведено сред повече от 2000 доброволци. Данните са базирани на 21 проучвания, проведени от учени от Харвардския университет.

 

Ползите за здравето в какаото идват от съдържанието на полифенолни флавоноиди, които имат потенциала да ни защитават от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите са антиоксиданти, намиращи се и в плодовете, зеленчуците, чая, виното и кафето.

 

Флавоноидите са полезни и за подобряване нивата на холестерола. Освен това намаляват кръвното налягане и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Защо помагат за подобряване на холестерола? Защото намаляват нивата на LDL, или т.нар. лош холестерол, да спаднат. И обратно, повишават нивата на HDL (добрия холестерол). Това се свързва и с намаляване риска от развитие на захарен диабет.


Консумацията на какаото, богато на въпросните флавоноиди, не е променило нивата на триглицериди у пациентите, които са изследвани и не е помогнало за качване на килограми. Триглицеридите са вид мазнини в кръвта, които се свързват с евентуално заболяване на сърцето, ако нивата им са завишени.


Необходими са още изследвания, които да покажат вредата върху сърцето от този шоколад, който се предлага в търговската мрежа. Тъй като повето изследвания се базират на проучвания върху черния шоколад. Но в много случаи, и в него има значително количество добавени мазнини и захар.

Рецепти