Какао ли е, чай ли е...
от Kulinar.bg | 05 декември 2012
Прави се от обвивките на какаовите зърна

Сигурно обичате какао. За Kulinar.bg ароматът на горещо какао е един от незабравимите детски спомени. Всъщност, оказва се, то може да се консумира не само по начина, с който сме свикнали.

 

Съществува, и става все по-популярен, чай, направен от обвивките на какаовите зърна. Те не се използват в направата на шоколад поради високото им съдържание на фибри.

 

Разбира се, макар и просто обвивки, те не са лишени от полезното антиоксидантно свойство и от богатството на витамини и минерали.

 

В рецептата за какаовия чай дейно участие имат и ароматната канела и захаросаният джинджифил. Няколко грама са достатъчни за две хубави чаени чаши. Може да се добави малко мед или мляко.

 

Поне така съветват неговите изобретатели, които могат да бъдат открити в Аrtnewscafe, Пловдив.


Иначе действието му определено е енергизиращо, така че може да го консумирате в началото на работния ден, вместо кафе.


Може да се използва и с друга цел - като ароматизатор за стая. Наистина има лек, ненатрапчив аромат, който унася и размечтава.

Рецепти