Булгур
Вкусна и здравословна зърнеста храна

Съвременната обстановка, в която живеем, ни поставя в ситуация, в която здравословното хранене върви ръка за ръка с непрекъснато търсене на заместители на различни храни, които да са полезни или по-нискокалорични техни варианти.

 

Булгурът е една такава култура, която все повече ще срещате в рецептите за здравословно хранене, тъй като той е много по-полезен от зърнените си "братовчеди".

 

Това постоянно търсене доведе до популяризирането на различни храни, които досега са седели някъде в ъглите на кулинарната сцена. Например видовете брашно, което сега може да закупи по магазините, съставляват доста голям списък.

 

Допреди известно време глутеновата непоносимост не беше толкова известна на широката общественост, сега след като вече е ясно, че не всеки организъм приема добре глутена и пшеницата, от която се прави брашно в най-честия случай, се "навъдиха" доста заместители на брашното.

 

Знаете, че в рецептите често се включват различни зърнени култури, така както са си във формата на зрънца. Ако срещнете такава, доброто решение е да ползвате булгур.

 

Булгурът се получава най-често от пшеница, но начинът, по който се прави – бланширане на изсушени и натрошени житни зърна, запазва полезните стойности на културата. Което навежда на мисълта, че в много случаи, полезността на храните опира и до начина, по който се приготвя. Понякога сами се наказваме, хранейки се с храни, изгубили полезните си свойства, след топлинна обработка.

 

Подбират се хубави зрънца, изчистват се и се обелват. След това се преминава към бланширането им.

 

В някои случаи може да се използва специална машина за фино нарязване на зърната, от което се получават различен по големина булгур. Ако изцяло се прилага машинизирана обработка на зърната, то машината почиства булгура и отново го сортира. 

 

Зрънцата на булгура са трудни за предъвкване, поради тази причина се накисва във вода, преди да се добави в ястието.

 

Разбира се, ние не сме открили топлата вода, а по-скоро сме се върнали към прозрението на дедите ни, които са използвали булгура усилено. Но не само на територията на Балканите, но и в древните кухни на Турция, Армения, Близкия Изток.

 

Днес булгур е добре приет и от Америка и останалата част от Европа. Булгур може да се направи от различни зърнени култури – освен пшеницата, ръж, овес, елда, просо и др.

 

Споменахме, че булгурът е много полезен. Ето защо – съдържа множество витамини (от група В, Д, К, А, С), придружени от множество минерали – желязо, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и др., както и аминокиселини. Този състав, говори сам по себе си за полезните свойства на булгура.

 

Булгур се слага в супи, каша от овесени ядки, салати, месни или вегетариански гозби.

 

И както традицията повелява, ние ще ви предложим няколко интересни рецепти с булгур.

Рецепти