Храни с високо съдържание на калий
от Мартина Николова | 22 октомври 2013
Дефицит на този минерал в организма причинява здравословни неразположиения

Калият е от съществено значение за организма. Елементът поддържа нивата на водно-електролитния баланс в тялото.

 

Когато има дефицит на калий в организма се получават редица здравословни проблеми, като чувство на умора и отпадналост, раздразнителност и сприхавост, както и проблеми с кръвното налягане – хипертония.

 

Предозиране с калий, набавен от натурални източници, е почти невъзможен. Казваме почти, защото все пак има хора със специално здравословно състояние. А начинът за прекомерна употреба на калий е с предозиране с калиеви соли.

 

Вече на страницата на Kulinar.bg сме споделяли списъци с храни, чрез които можете да си набавите определен минерал – желязо, калций. Точно това смятаме да направим и сега.


Храните, които предстои да изброим, са богати на калий и ако в организма ви има недостиг на този минерал, може да си ги получите от тях по най-безвредния начин. Необходимата доза на ден е 3.5 грама. Количествата калий в следните храни са за 100 грама.


Бял боб


Суров - 561 милиграма. В 1 чаша сготвен боб има 1004 милиграма калий.


Спанак


В суров вариант съдържа 558 милиграма, а в 1 чаша сготвен спанак се съдържат 839 милиграма.


Печени картофи


100 грама картофи съдържат 535 милиграма.


Сушени кайсии


В 100 грама такива кайсии има 1162 милиграма. Но тък като в осреднения случай се хапва около ½ чаша, ви споделяме, че в нея се съдържат 755 милиграма от важния минерал.


Печена тиква


От печена тиква могат да се набавят 437 милиграма, а от 1 чаша тиква, нарязана на кубчета, което е около 200 грама – 899 милиграма.


Сьомга


100 грама от вкусната и полезна, в много отношения, риба ни дават 628 милиграма калий.


Авокадо


Порция от 100 грама носи на организма 485 милиграма.


Гъби


В гъбите има малко по-бедно количество калий – 396 милиграма, но разбира се то може да бъде компенсирано с други храни.


Банани


В една порция от 100 грама банани се съдържат 358 милиграма калий.


Тъй като списъкът е дълъг, не очакваме да го запаметите и да го следвате "мотамо". Идеята ни е, ако имате установена липса на калий в организма си, да наблягате на етзи храни, за да си го набавите, а не да разчитате на добавки от химично естество. Изборът на храна, даваща ни всичките си полезни свойства, винаги е най-точният.

Рецепти